Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ut å stjele penger

God folkehelse er mer enn organiserte aktiviteter, skriver Erik Sennesvik.

Foto: Christina Krüger

Speiderhuset på Rykkinn har en overskridelse på over 3 millioner. Samfunnshuset med bibliotek på Bærums Verk vil koster over 7 millioner mer enn beregnet. Det planlagte fritidshuset på Jar blir mye dyrere enn først antatt. Har du lest dette? Nei, selvfølgelig ikke.

Men når det gjelder idrettsanlegg har Budstikka jevnlig hatt overskrifter om betydelige overskridelser på anlegg og tiltak. Det er store beløp vi snakker om. Det bli mye spalteplass. Hvordan kan det ha seg at idrett som frivillig aktivitet får så mye penger og oppmerksomhet av politikere, både i Bærum og nasjonalt? God folkehelse er mer enn organiserte aktiviteter.

Det er ifølge utredning fra Akershus fylkeskommune langt flere i våre områder som deltar i uorganiserte aktiviteter og friluftsliv i nærmiljøet enn i idretten. Her er blant annet velforeninger og turlag viktige. Det er mange unge som heller vil spille i amatørteater, friluftsliv i speideren, har interesse for natur og biologisk mangfold, drive med utvikling av digitale verktøy, foto og andre kreative aktiviteter. Hva med estetiske og kulturelle interesser. Bibliotekene som møteplass blir viktig.

Hvor har alle disse sine «anlegg» rundt om i Bærum?

Der idretten får fullfinansiert anlegg og prosjekter, må andre ta til takke med små tilskudd og stor egenandel eller korte leieavtaler for ledige bygg. I idretten har de dessuten råd til å ha heltidsansatte som kan jobbe for foreningens krav. For det er kompliserte rutiner å forholde seg til om du vil søke penger til gode tiltak. Greit å ha en tilsatt medarbeider til dette.

Det planlagte fritidskortet, som regjeringen nå legger frem, legitimerer høye egenandeler i idretten som følge av dyre trenere og høy baneleie for anlegg som vi alle har bidratt til å betale. Det blir jo greit å holde høye priser for å være med, fritidskortet betaler. Her er det ingen markedstilpasning.

Når idretten i Bærum i tillegg anbefaler å stemme på navngitte kandidater ved kommunevalget for å styrke deres posisjon, burde de fleste skjønne hvilken makt idretten har tiltatt seg i frivilligheten. Men hva med de andre interesseområdene?

Dette er ingen klagesang. Innlegget er kun ment til refleksjon over tingenes tilstand.

Er det tid for politikere i Bærum og nasjonalt å reflektere over egne holdninger og prioriteringer? Høsten er budsjettid.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.