Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Usosiale kutt rammer Haug igjen

– Hva om arbeidet viser at Haug trenger mer og ikke mindre penger? skriver Beate Louise Lien, her med Erik.

– Hva om arbeidet viser at Haug trenger mer og ikke mindre penger? skriver Beate Louise Lien, her med Erik.

FOTO: PRIVAT

Like sikkert som løvet får høstfarger, møter Bærum kommune vinteren med usosiale kutt som får det til å gå kaldt nedover ryggen.

«Bærums-kutt går utover barnehager, skoler og sykehjem» leste jeg i Budstikka 29. september.

Haug skole, som er spesialskolen for barn med psykisk utviklingshemming, er intet unntak. Handlingsplanen for 2022–2024 inneholder – igjen – sparetiltak på 5,4 millioner kroner på skolen.

Jeg skriver igjen, for budsjettperioden 2016–2019 inneholdt også kutt på 5,4 millioner kroner per år. Det var høylytte protester fra oss foreldre, FAU, ansattes fagforbund og politikere, men kuttene ble gjennomført.

Det er et faglig sterkt miljø på Haug, men selv ikke den beste læreren eller pedagogen klarer å jobbe godt under trange kår og lav bemanning. Det som måtte skje – skjedde; høy turnover og sykefravær blant ansatte. Mange avviksrapporter og alvorlige ulykker blant barna.

I 2018 måtte pengene reinnsettes for videre forsvarlig drift. Samtidig måtte kommunen anskaffe en ekstern gjennomgang av kvalitet og sikkerhet på skolen fra Agenda Kaupang. 

I 2019 var midlene tilbake på bordet, og rapporten fra Agenda Kaupang var tydelig:

«Den foreløpige styrkingen av bemanningen bør gjøres permanent.»

Agenda Kaupang etterlyste også en revisjon av hvordan budsjettrammen til Haug fastsettes.

Arbeidet med dette er fortsatt i prosess hos Bærum kommune. Og så lenge de ikke er ferdig med prosessen, er det uforståelig at de ønsker å kutte bevilgningen. Hva om arbeidet viser at Haug trenger mer og ikke mindre penger?

Til og med Riksrevisjonen er på ballen når det kommer til de mange kommuners manglende søkelys på funksjonshemmede og deres familier. 

De har i disse dager lagt frem en rapport som slår fast at mange familier med barn som har funksjonsnedsettelser ikke får den hjelpen de har krav på. Det er uoversiktlig informasjon og lite veiledning fra kommunene. Mange foreldre gir opp å få hjelpen de har krav på.

Vi som er foreldre på Haug, er avhengig av mange offentlige tjenester som virker sammen. «Ramler en av dominobrikkene, så ramler fort alle, og for mange med betydelige konsekvenser», skrev blant andre daværende FAU-leder på Haug i Budstikka i 2015.

Nylig var forfatter Olaug Nilssen på Haug skole i forbindelse med tildeling av Fritt Ords Pris 2021. Den mottok hun sammen med forfatterne Jan Grue og Bjørn Hatterud. 

Olaug tildeler noe av prispengene til lekoteket på Haug og ønsker å være en stemme for barna på skolen vår. Det er fantastiske bursdagsgaver, nå som skolen vår er 50 år!

Disse tre har skrevet innsiktsfulle bøker om det å være funksjonshemmet, eller pårørende, som Olaug Nilssen er. 

Det setter forhåpentligvis et nødvendig søkelys på det å være funksjonshemmet og å være pårørende til barn med ekstra omsorgsbehov. Og det på en liketil og befriende ærlig måte.

Kanskje bøkene fra disse tre burde vært obligatorisk lesestoff for skoleledelsen i Bærum kommune?

Kjære rektor, lærere og alle terapeuter, dere er så dyktige og gjør en fantastisk jobb for barna våre. Vi hadde ikke klart oss uten dere og alt dere gjør for oss.

Bærum kommune: Ikke kutt ekstrabevilgningen på 5,4 millioner kroner.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.