Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Urovekkende økning i sykkeltyverier

Sykkeltyverier er dessverre en ikke uvanlig hendelse i Asker og Bærum. Både politiet og hver enkelt av oss kan og bør gjøre mer for å stoppe tyveriene.

Sykkeltyverier er dessverre en ikke uvanlig hendelse i Asker og Bærum. Både politiet og hver enkelt av oss kan og bør gjøre mer for å stoppe tyveriene.

Foto: OLE CHRISTIAN NYMOEN

1.165 sykkeltyverier ble anmeldt i Asker og Bærum i fjor. Det var en økning på intet mindre enn 67 prosent fra året før. I et nabolag der det ble stjålet 10 sykler i 2019, stakk tyver altså av med 17 sykler i 2020. I tillegg til de 10 som forsvant året før. Tar vi utgangspunkt i at sykkelsesongen varer i ni måneder, ble det hver dag i fjor stjålet fire sykler i Asker og Bærum. Trolig er det også et betydelig mørketall, fordi ikke alle tar seg bryet med å anmelde.

Tallene blir ikke mindre urovekkende av at knapt et eneste tilfelle oppklares. Av de 832 tyveriene i Bærum i fjor har bare 19 – knapt 2 prosent – endt med dom, forelegg eller påtaleunnlatelse.

Politiet sier sykkeltyverier er vanskelige å oppklare. Sakene prioriteres lavt og henlegges rutinemessig. Og selvsagt skal politiet prioritere drap, ran, vold, seksuelle overgrep og annen grov kriminalitet høyest. Vi vil likevel advare mot bare å legge denne type hverdagskriminalitet i skuffen. At folk flest opplever at politiet og domstoler gjør noe med en type kriminalitet som en selv opplever, betyr noe for tilliten også i andre saker. Og at noe er hverdagslig behøver ikke bety at det er normalt og ikke mulig å gjøre noe med. Tvert imot, kriminalitet som rammer oss hver eneste dag, er det desto viktigere å sette inn innsats mot.

Tallene viser at det så å si til enhver tid befinner seg personer i Asker og Bærum som er på jakt etter en sykkel å stjele. Når vi også vet at de aller fleste tyveriene begås i Asker sentrum, på Fornebu og i Sandvika, steder med rikelig kameraovervåkning, burde det være mulig å oppklare flere saker.

Hver enkelt av oss kan også gjøre mye. Stikkord er gode låser, forsikring, registrering i sykkelregister, installering av sporingsenhet, plassering av sykkelen samt generelt å følge med på personer som viser interesse for sykler i nabolaget.

Forsikringen dekker mye av tapet. Heldigvis. Og dessverre.

– Så lenge man kan få igjen noe fra forsikringsselskapet er det ingen krise, sier en som i august ble frastjålet to sykler utenfor boligen i Bærum og også flere ganger tidligere er rammet av sykkeltyveri.

Og slik er det jo, at forsikringen dekker mye av tapet. Heldigvis. Og dessverre. Heldigvis, fordi det økonomiske tapet blir overkommelig for den som har forsikringen i orden, selv med en kostbar sykkel og en egenandel å betale. Men dessverre, fordi dette betyr at det til syvende og sist er vi forsikringstagere som betaler prisen for tyveriene. Går sykkeltyveriene ned, eller flere tyver avsløres og dømmes til å betale erstatning, kan prisen på forsikringen settes ned.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.