Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Urimelige politikerlønninger

Rødts Stein Stugu er kritisk til politikerlønningene i Bærum.

Et av områdene der penger sitter løst i Bærum er lønn og godtgjørelse til politikerne. Her øker nå kommunens utgifter med over 10 millioner på fem år. I skarp kontrast til den underbemanningen som preger deler av kommunens tjenestetilbud, som eldreomsorg og barnehager.

I 2015 økte antall heldagspolitikere fra to til fem. Samtidig gikk godtgjørelsene til deltidspolitikere kraftig opp. I år fortsetter utgiftseksplosjonen. Antall politikere som vil motta relativt mye penger stiger igjen.

Varaordfører er blitt en selvstendig heldagsstilling med lønn på oppunder en million. Formannskapet i kommunen har H, Kr. F, V og Fr. P utvidet fra 13 til 15 medlemmer. Uvisst av hvilken grunn, opposisjonen fikk bare beskjed om at slik var det. De to ekstra plassene gikk begge til disse partiene. Det er vel nærliggende å tro at dette gjorde det lettere å gjøre alle disse partier fornøyd. Men når det brukes 800.000 på en økning som de samme partier syntes var umulig i 2015, kunne jo en begrunnelse vært på sin plass.

Også planutvalget vokser. Her var det enighet i forrige kommunestyre om at fem medlemmer var noe lite. Man burde øke til syv eller ni. Posisjonen valgte det dyreste alternativet. Ifølge kommunens administrasjon nye 800.000 ut. Maksimal mulig godtgjørelse for mange deltidspolitikere er gått opp fra 615.000 i året til 688.000.

Summen av årets vedtatte endringer gjør at kostnadene til politikergodtgjørelser går opp med 14 prosent fra 26,5 til 30,2 millioner. Noe å tenke på når de ansatte i mange av kommunens barnehager, skoler og sykehjem opplever at arbeidsdagen ikke strekker til for å dekke barn og eldres behov.

Uavhengig av antall som får godtgjørelse er de nå på et uakseptabelt høyt nivå. Mens de fleste utvalgsledere i Asker ifølge Budstikka får omtrent 677.000 for vervet, er lønna i Bærum mellom 900.000 og en million.

Flere deltidspolitikere kombinerer som eksempel verv som medlem av formannskap eller planutvalg med å være gruppeleder. Med dagens satser gir det 688.000. Mer penger enn lønna jeg noen gang har fått i mine over 40 år på heltid i arbeidslivet. Og det er mange år siden jeg mente jeg tjente dårlig.

Slike summer skaper avstand mellom politikere, våre tillitsvalgte, og de som har valgt oss. Rødt har derfor foreslått betydelige kutt. Ordførers lønn burde settes ned fra over 1,2 millioner til rundt 800 000. Andre heltidspolitikere burde tjene maksimalt 700.000. Godtgjørelsen til deltidspolitikere burde reduseres slik at de 688 000 ville gått ned til under 400.000. Dessverre fikk disse forslagene bare Rødt og SVs stemmer.

Selv vil jeg også få rundt 688 000 i godtgjørelse. Heldigvis har Rødt en praksis der en betydelig del av dette, rundt halvparten fratrukket skatt, vil gå til partiet. Men problemet endres ikke av at noen få partier har partiskatt. Det trengs endringer for hele kommunestyret.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.