Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Unops er hjertelig velkommen, men de må finansiere seg selv

– Oppdraget til kommunestyret er å levere tjenester til kommunens innbyggere. Vi skal ikke bruke skattebetalernes penger på internasjonale organisasjoner som ikke har et lokalt perspektiv eller en reell plan for hva de ønsker å gjøre, skriver Jan M. Thalberg jr. i Bærum Frp.

– Oppdraget til kommunestyret er å levere tjenester til kommunens innbyggere. Vi skal ikke bruke skattebetalernes penger på internasjonale organisasjoner som ikke har et lokalt perspektiv eller en reell plan for hva de ønsker å gjøre, skriver Jan M. Thalberg jr. i Bærum Frp.

Foto: KNUT BJERKE

I kommunestyremøtet i Bærum onsdag 29. september stemte alle partiene, utenom Frp, gjennom en sak der Bærum kommune skal bruke 6 millioner kroner på å støtte opprettelsen av et innovasjonssenter i regi av Unops (United Nations Office for Project Services). 

Tanken er at dette senteret skal bidra til å nå FNs bærekraftsmål gjennom å jobbe med lokalt næringsliv i Bærum for å utvikle fremtidsrettede løsninger.

Umiddelbart tenker man at dette er veldig bra. Mer bidrag til utvikling av lokalt næringsliv med tilhørende innovasjon og utvikling. Det fører til arbeidsplasser, som igjen fører til skatteinntekter og flere skattebetalere i Bærum. Det er et mål det er tverrpolitisk enighet om.

Dessverre viser det seg å ikke være så enkelt, for lenger ned i saken forteller kommunedirektøren at det er vanskelig å måle lokal effekt på grunn av et sammensatt aktørbilde og usikkerhet knyttet til gjennomføringen. 

Videre informeres det om at det er usikkerheter knyttet til lokale gevinster på lang sikt, og det er ingen garantier for at noe av dette kan brukes lokalt.

Det konkluderes med at det egentlig ikke spiller noen rolle, da Bærum allerede deltar i Bærekraftsløftet og vi er medlem i det nasjonale Bærekraftsverket som allerede arbeider både nasjonalt og internasjonalt for å nå FNs bærekraftsmål. 

Så om pengene er bortkastet, så har vi allerede verktøyene vi trenger. 

Det kommunedirektøren forteller oss, er at dette senteret ikke har fokus på lokal innovasjon og lokalt næringsliv, og at det små sjanser for at det vil gi noen ringvirkninger i Bærum, foruten at innbyggerne skal bidra med 6 millioner kroner.

Et søk på andre innovasjonssentre av samme typen viser at i Sveriges innovasjonssenter er det fokus på at teknologisk utvikling kan føre til likestilling og at Malmö fotball har fått en pris for arbeid mot rasisme. 

Det er vel og bra, men det blir ikke så mange arbeidsplasser eller skatteinntekter av det.

I det store bildet er ikke dette mye penger. Bærum kommune arbeider med milliarder av kroner, men samme dag behandlet kommunestyret også en sak om hvor mye penger Bærum skal spare de neste årene. 

Bærum kommunes økonomiske tilstand er utfordrende for øyeblikket. Det foreslås å utsette bygging av noen skoler til etter 2040, gamle barnehager skal sambrukes og gjenbrukes, og kommunestyret blir oppfordret til å vedta at våre eldre er friske nok til å bo hjemme enda lenger enn i dag. 

Et foreløpig anslag tilsier at vi skal spare 2–10 milliarder kroner. Hele saken er med andre ord lite konkretisert for øyeblikket.

Dette handler først og fremst om prinsipper. Oppdraget til kommunestyret er å levere tjenester til kommunens innbyggere. Vi skal ikke bruke skattebetalernes penger på internasjonale organisasjoner som ikke har et lokalt perspektiv eller en reell plan for hva de ønsker å gjøre.

6 millioner kroner tilsvarer seks sykehjemsplasser, og Fremskrittspartiet mener at det er en mye viktigere prioritering enn å bedrive sponsorvirksomhet. 

Frp mener at Unops Innovasjonssenter er hjertelig velkommen til Bærum, men de må finansiere sin virksomhet med egne midler.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.