Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Unge må bli tatt på alvor

Representanter for de unges kommunestyre, fra venstre Victor Yankulow, Jeremy Groeneweg, Christina Lilja Wallumrød, Ingvild Herstad Elvenes og Johanne Narjord Thue, møtte en lydhør ordfører Lene Conradi i Asker rådhus.

Representanter for de unges kommunestyre, fra venstre Victor Yankulow, Jeremy Groeneweg, Christina Lilja Wallumrød, Ingvild Herstad Elvenes og Johanne Narjord Thue, møtte en lydhør ordfører Lene Conradi i Asker rådhus. 

Foto: EYVIND SVERRE MENNE

– Jeg håper og tror det blir gjort noe med de sakene vi har lagt frem, sa en av deltagerne på de unges kommunestyre i Asker fredag for litt over en uke siden. Ungdommene som møtte i Asker rådhus som representanter fra 14 ungdomsskoler, ga klart uttrykk for at de håper å bli tatt på alvor. Det håper vi også. Ja, mer enn håper – det må være en klar forventning og forutsetning at ungdommens stemme blir lyttet til og klare ønsker blir fulgt opp.

Det er ikke en selvfølge. Møtet i de unges kommunestyre denne våren er det første i den nye storkommunen, men erfaringene fra gamle Asker er ikke lystelige. En undersøkelse Budstikka gjorde i 2017, viste nemlig at så mange som 30 av 49 vedtak i perioden 2000–2017 fra det daværende de unges kommunestyre i Asker ikke ble gjennomført i tråd med intensjonen, eller ikke ble fulgt opp av kommunen over tid.

På den lite flatterende listen sto blant annet terrengsykkelbane i Askerparken, klokke på Risenga kunstgress, ungdomsklubb i Leikvollhallen, paintballanlegg i Bleikeråsen, leksekafé og gratis utekino. Alt dette prosjekter som endte i ingenting eller i beste fall svært lite.

I år toppes ønskelisten fra unge i Asker av krav om gratis bind og tamponger og bedre helsetilbud på barne- og ungdomsskolene, blant annet tilstedeværelse av helsesykepleier, psykolog og sosiallærer. Andre tiltak er ungdomskort for tog og buss, bedre kollektivtransport og billigere og flere fritidstilbud, særlig med tanke på lavinntektsfamilier.

Klare vedtak og ønsker må få en annen skjebne enn å havne i en skuff eller gjemmes bort som fullstendig uforpliktende oversendelsesforslag.

Det er ikke urimelige krav. Selv om det også her er slik at ulike ønsker må prioriteres opp mot hverandre og budsjetter må holdes – og innspillene fra de unge må konkurrere med ønsker og krav fra andre grupper. Listen over de ti viktigste innspillene fra de unges kommunestyre går i første omgang videre til ungdomsrådet og som innspill til Askers handlingsprogram for 2023–2026.

– Inspirerte unge gir meg tro på fremtiden. Jeg håper at gjennom de unges kommunestyre blir dere inspirert og får en sterkere tro på at det nytter å si hva dere mener og kjempe for det dere synes er viktig, sa ordfører Lene Conradi i sin åpningshilsen til de unges kommunestyre.

Skal de unge på sin side ha tro på de voksne politikerne, må de unges kommunestyre bli tatt på alvor. Klare vedtak og ønsker må få en annen skjebne enn å havne i en skuff eller gjemmes bort som fullstendig uforpliktende oversendelsesforslag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.