Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ungdommen nå til dags

FOR BARN OG UNGE: Fra Camp Solvik i Vollen i regi av Asker Røde Kors sommeren 2018.

Frivillig. For ikke lenge siden var det en som banket på hos Asker Røde Kors fordi hun hadde sett en episode av NRK-serien «Helene sjekker inn».

Nå har hun og noen venner fått på plass en velfungerende ungdomsgruppe.

Men historien stopper ikke der. Det som er enda mer gledelig, er at de er på god vei mot å etablere en felles ungdomsgruppe for Asker, Røyken og Hurum, som i tillegg bidrar med frivillig arbeid i andre humanitære aktiviteter i Røde Kors-regi.

Disse ungdommene står for noe helt annet enn hva som ofte sies om ungdommen nå til dags.

De er positive, entusiastiske og samfunnsengasjerte, med en velutviklet sosial samvittighet og med en åpenbar uvilje mot å si nei til frivillig arbeid.

Les også: Må legge ned spesielt kafétilbud

Les også: Gode formål ødelegges av søppel

Og de bidrar til å møte et udekket humanitært behov i lokalmiljøet.

De aller fleste barn og unge får en trygg og god oppvekst og har mange muligheter.

Men samtidig er det altfor mange barn og unge som sliter.

Nye Asker har dessverre ikke noe mindre utfordringer enn andre. Dette bekreftes av tall fra Ungdata, Bufdir og Røde Kors.

Noen av tallene er slett ikke noe hyggelig lesning. Spesielt ikke hvis vi tar inn over oss at det bak tallene er enkeltskjebner som er underprivilegert på mange måter, enkeltskjebner som vi andre passerer på vår vei.

I første omgang ber vi alle som er interessert i vår felles fremtid, om å ta en titt på tallene – og bedømme selv.

For eksempel føler mange unge et sterkt forventningspress og ensomhet, ikke alle vurderer sine fremtidsutsikter som gode, og har et felles ønske om (gode) treffsteder for unge.

Et tall som alarmerer oss, er hvor mange barn som vokser opp i lavinntektsfamilier. Dette fordrer handling og lederskap fra alle som føler et ansvar.

Ungdomstiden er strevsom for mange. Problemet med så mye entusiasme og uvilje mot å si nei til frivillig arbeid, er at ungdommene våre dras i mange retninger. Våre flotte ungdommer sjonglerer skole, studier, jobb og frivillig arbeid.

Det er givende, men vi ser også at det er krevende. Derfor må vi andre tenke på hvordan vi kan bidra til at ungdomsgruppen rekrutterer bredere og blir mindre personavhengig og mer robust.

Primært er dette en utfordring som vi i Røde Kors må ta på alvor. Samtidig er det nokså åpenbart at Asker Røde Kors Ungdom vil kunne fylle en viktig humanitær møteplassfunksjon i lokalmiljøet, spesielt knyttet til ungdomsproblematikk, integrering og inkludering.

Egentlig er det klare likhetstrekk mellom engasjementet til ungdommene våre og engasjementet til mange lokalpolitikere.

Vi inviterer aktuelle interessenter til å ta kontakt for en nærmere dialog om hva de kan bidra med.

Samtidig understreker vi at dette haster. En ungdomsgruppe har naturligvis høyt frafall – de reiser ut for å studere, de blir eldre og de må prioritere annerledes.

Derfor må vi andre gjøre hva vi kan for å sikre at ungdomsgruppen fortsetter til høsten. I offisielle sammenhenger sies det mye fint om trekant-samarbeid, om at frivillighet skal være enkelt, og om utenforskap og tilhørighet.

Til sammenligning sier ungdommene våre at de synes de fortjener mer oppmerksomhet og bedre hjelp enn de så langt har fått, spesielt fordi det er lite de ber om.

Samtidig er dette, etter vårt syn, er et beredskapstiltak som vil gi mye humanitær valuta for pengene – som en investering i fremtidig lykke.

Vi er utrolig stolte av dere. Dere jobber stillferdig, uten mye oppmerksomhet eller anerkjennelse og uten å generere overskrifter, men dere gjør en flott innsats til glede for fellesskapet.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

For eksempel gjorde dere en verdifull integrerings- og inkluderingsjobb som instruktører på årets sommerleir for barn på Solvik i Vollen. Tusen takk så langt!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.