Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ungdom, ta til gatene!

KLIMASTREIK: 11 syvendeklassinger fra Gullhaug skole og Lommedalen skole droppet skolen fredag formiddag og dro til Bærum rådhus i Sandvika for å aksjonere for et bedre klima.

De unges klimastreik er viktig og må fortsette fordi den vil føre til reelle politiske endringer.

Det er en politisk klimabølge som slår inn over hele verden. De unge viser vei. Fra Cape Town i Sør-Afrika, til Paris i Frankrike, til Bærum i Norge. Barn, unge og studenter tar til gatene for å vise resten av verden og våre ledere at mye mer må gjøres for å begrense klimaendringene, og det må gjøres nå.

De fleste av oss er enten med eller støtter unges viktige kamp. Det er fordi den har enorm betydning og virkning. Noen er skeptisk. Et lite, men bråkete mindretall hever seg over fakta og mener at saken er tull. De kan man ikke gjøre så mye med, annet enn å kanskje gi dem en bok og håpe at de tar til fornuft. Andre mener streik ikke har noen effekt, det er bare en symbolsak. Det kunne vært tilfellet. Men det er heldivis også feil.

Les også:

I kampen for klimaet kan vi gjøre ting som enkeltmennesker og som samfunn. Vi må gjøre begge deler. Vi kan ta mer buss, tog og sykkel, ha litt færre flyreiser og spise mer klimavennlig. Noen kan bruke sine egenskaper til å utvikle nye løsninger for bedre klima. Det er utrolig verdifullt. Likevel kommer de viktigste endringene gjennom politiske vedtak. Lokalt, nasjonalt, internasjonalt. Som enkeltpersoner er noe av det viktigste vi kan gjøre derfor å vise folk med makt at vi krever endring.

Det er nettopp det vi unge nå gjør. Tar til gatene for å si til folket, media og politikerne at noe må gjøres. Tempoet må opp. Påpeke det som forskningen utvetydig viser; vi har ikke tid til å somle.

Les også: 40.000 elever trosset fraværsgrensa for klimaet

Klimastreikene har mange viktige effekter. For det første blir folk flest mer oppmerksomme på hvor viktig klimasaken er. Hva det betyr for oss alle og for fremtiden vår. Hva forskningen sier om konsekvensene og hva som må til av endring. Det kan gjøre at flere tar mer klimavennlige valg og at klima blir til en viktigere politisk sak for dem. Et godt eksempel er at sjefen i Jernia nå har sagt at bedriften vil kutte kraftig på bruken av plastemballasje. Han sier han er inspirert av ungdommens protester. Dessuten vil kanskje flere engasjere seg mer for saken politisk og endre det de stemmer på. Det fører til reelle politiske endringer.

Les også: (Klima)ungdommen nå til dags!

For det andre vil folk med makt, både i media og politikere, trolig øke klimafokuset. De blir påvirket av kraftfulle demonstrasjoner som dette. Streiken er med på å endre premissene og rammene for den offentlige debatten og hvordan vi snakker om klima. Mer fokus på hva som vil skje om vi feiler og hvilke løsninger som må til for å forhindre dette. En sterkere forventning om at noe må gjøres og at det må gjøres nå. Når demonstranter, media og andre enkeltpersoner setter mer fokus på dette, vil det skape politisk press for å handle. Klimatiltakene vil komme fortere og sterke fordi politikerne skjønner at dette er en sak som er helt avgjørende for de fleste av oss. Dette er den viktigste grunnen til at streiken og demonstrasjonene er viktig.

Vi er med og støtter unges krav om at tempoet må opp. Vi vil kjempe for dette i Arbeiderpartiet og i Bærums kommunestyre, og for endringer nasjonalt og internasjonalt. Vi beundrer dem som viser vei og tar til gatene, håper de fortsetter den viktige kampen og oppfordrer enda flere til å gjøre det samme.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.