Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ungdom og kriminalitet i Asker

– Politiets involvering kan fort bli en «sovepute» for Høyres videre bidrag til kommunale forebyggingstiltak, skriver Bård Kjetil Dahl Rødt Asker.

Foto: Trine Jødal

Høyres Susanne Vist plukker ut en delsetning av noe jeg sa på et møte i utvalget for oppvekst og bruker det aller meste av leserinnlegget sitt i Budstikka 11. september på å tale varmt for avtalen om samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT). 

Jeg synes leserne fortjener å bli opplyst om at vedtaket som ble gjort i utvalget, var enstemmig, og hverken Rødt eller andre tok til orde for at avtalen ikke skulle inngås. 

Det var i utvalget altså ingen uenighet mellom Rødt og Høyre om avtalen SLT skulle vedtas, som Vists innlegg kan gi inntrykk av.

Det jeg sa, var at jeg synes det er trist at samfunnet Asker ikke har klart å bidra med tiltak og tilbud så alle våre barn og unge unngår å utvikle en adferd som gjør politiets deltagelse nødvendig. 

Dette er riktig nok fritt etter hukommelsen, men innholdet i det jeg sa, det står jeg fortsatt inne for. 

Etter vår mening bør velferdskommunens ulike instanser være de som håndterer og imøtekommer våre barn og unge slik at de ikke tillegger seg en livsstil som innebærer kriminelle handlinger og involvering av politiet. 

Høyre har styrt (gamle) Asker nå i snart sammenhengende 70 år, og mye av ansvaret for utviklingen på dette feltet hviler jo da på Høyre. 

Jeg er ikke i tvil om at Høyre og Rødt har noe ulikt syn på når politiet skal og bør brukes overfor innbyggere. Det er også uenighet mellom våre partier om hvilke og hvor mye ressurser som bør settes inn i forebyggende tiltak, og hvor de økonomiske midlene til dette arbeidet bør hentes fra. 

Når det gjelder innsatsen overfor barn og unge, mener vi at det i første rekke er flere og andre instanser og tilbud som må styrkes og settes inn, før politiet vurderes. 

Overhodet ikke fordi politiet er en folkefiende som Vist harselerer med i sitt innlegg, men først og fremst fordi politiets involvering fort kan bli en «sovepute» for Høyres videre bidrag til kommunale forebyggingstiltak, samtidig som det i hovedsak ikke er et gode for barn og ungdom å havne i politiets søkelys. 

Hvilke forebyggende tiltak kommer jeg ikke inn på her, men det vil vi sikkert utveksle meninger om både i utvalget og i kommunestyre fremover. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.