Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Underlig om klima fra ordfører Conradi

Artikkelforfatteren mener det neppe hadde vært så mange elbiler i Asker og Bærum hvis ikke myndighetene hadde kommet opp med momsfritak.

Foto: KARL BRAANAAS

 Det er fint at vi har en ordfører som er klimaoptimist. I Budstikka 18. juni trekker hun opp noen merkelige motsetninger mellom «blått» og «rødt» i politikken. Hovedbudskapet er: «Blått har tillit til markedsaktørene og ser det offentliges begrensninger. Rødt er skeptisk til marked og ser det offentlige som løsningen».

I artikkelen trekker hun frem en rekke eksempler på teknologier som kan bidra til å redusere klimagassutslipp. Men hun glemmer at ALLE de tiltakene hun nevner i sin artikkel (bortsett fra vannkraft) har vært eller er avhengig av sterke styringssignaler fra staten. Det er det vi kaller politikk. Effektiv politikk er helt nødvendig for å bøte på at markedet ikke klarer å ordne opp i dette alene. Derfor er offentlige inngrep så viktige når vi vil en annen vei enn hva markedet vil. Det er liten tvil om at det må sterke virkemidler til fra staten for å redusere klimagassutslippene. «Rødt» har større vilje til å bruke statens virkemidler enn «blått».

På energisektoren er det gode eksempler på effekten av statlige inngrep. Uten omfattende støtteordninger i mange land hadde vi ikke fått utviklingen i vindkraft globalt – først på land og etter hvert offshore. Det samme ser vi for solenergi – tyske støtteordninger har gitt sterke bidrag til den kommersialiseringen av solenergi vi ser i dag. 

Uten betydelige støtteordninger som momsfritak for elbiler hadde vi neppe hatt elbiler i Norge. Gassnova som nevnes i artikkelen er en post på statsbudsjettet. Forskjellen på «blått» og «rødt» er ikke som ordføreren skriver at «rødt» vil at det offentlige skal løse problemet. Nei det går på viljen og graden til å ta i bruk offentlige virkemidler og reguleringer for å stimulere markedsløsninger og drive utviklingen i grønn retning. Markedet klarer ikke det alene, men ved å stille strenger og krevende rammebetingelser kan næringslivet og markedet bidra til å løse problemet.

Det offentlige, det vil si stat, fylker/regioner og kommuner, har et stort ansvar som stor innkjøper av varer og tjenester og staten et særlig ansvar for å sette krevende rammebetingelser som driver utviklingen i grønn retning. Det gode med slike offentlige inngrep er at riktig gjort skaper det nye arbeidsplasser og meningsfullt arbeid for bedrifter og arbeidstagere. 

Noe å tenke på når vi skal velge nytt kommunestyre til høsten. Uten en offensiv offentlig sektor er det liten grunn til å være klimaoptimist.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.