Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Underlig nei til utvidelse av skiløype

Løypa mellom Muren og Brunkollen er bratt og smal. Nå har Bærum kommune avslått Skiforeningens søknad om å utvide traseen.

Foto: Karl Braanaas

Skiforeningen vil utvide den 1,8 kilometer lange skiløypa mellom Muren og Brunkollen i Bærumsmarka. I søknaden til Bærum kommune skriver foreningen at løypeutvidelsen kun medfører oppgradering av allerede etablert skiløype/skogsvei og at tiltaket ikke vil endre uberørte naturområder med unntak av kantsonene av den eksisterende løypa.

Slik denne løypa er i dag, kan den bare kjøres opp med scooter. For at det skal være mulig å preparere den med løypemaskin, må hele løypa ha en bredde på minst 4 meter. – Problemet med løypa mellom Muren og Brunkollen er at det er bratt, smalt og skummelt. Mange ploger, og det blir fort isete. Hvis vi kan kjøre der med stor løypemaskin, kan vi frese opp snøen og lage bedre forhold, forklarte fagansvarlig for natur og klima i Skiforeningen, Lisa Näsholm, til Budstikka tidligere i år.

Foreløpig må Skiforeningen se langt etter en utvidelse av løypa mellom Muren og Brunkollen. Bærum kommune har nemlig avslått søknaden
 – Terrenginngrepet er av en slik størrelse at vi må si nei til det, en avgjørelse som også støttes av Fylkesmannen, skriver bygningssjef Alexander Hexeberg Dahl i et brev til Skiforeningen. Fylkesmannen mener at tiltaket er for stort til å kunne behandles som byggesak. Man må redusere inngrepet, eller sende inn forslag om reguleringsplan. Også andre har vært kritiske til søknaden, blant annet Bærum kultur- og friluftsråd, Turistforeningen og Naturvernforbundet.

Vi synes kommunens avgjørelse er underlig, og savner gode argumenter for avslaget. Her er det ikke snakk om inngrep i jomfruelig natur, men utvidelse av en eksisterende løypetrasé. Hensikten er å lage en sikrere løype for både skiløpere og løypemannskap. Dette skal ikke bli en ny skogsbilvei, men en bedre løype for flerbruk året rundt.

Dette er fornuftig bruk av naturen, ikke misbruk.

Det er også underlig at organisasjoner som burde være opptatt av å legge forholdene til rette for natur- og friluftsliv, stikker kjepper i hjulene for søknaden. De aller fleste av dem som bruker det lokale løypenettet, er familier, turløpere og mosjonister. At folk går på ski, er bra for folkehelsen. Dette er fornuftig bruk av naturen, ikke misbruk. Vi håper derfor at Skiforeningen ikke legger saken i skuffen, men tar seg bryet med å utarbeide et privat reguleringsforslag. Vi antar at et slikt forslag burde ha gode muligheter for å oppnå politisk flertall.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.