Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ulykker kan forebygges

KOMMUNEOVERLEGE: – Kommunen skal legge til rette for at befolkningen kan leve aktive – og trygge liv, skriver Frantz Leonard Nilsen, kommuneoverlege i Bærum.

Satsing. Bærum kommune skal være et trygt lokalsamfunn.

550.000 nordmenn behandles for skader etter ulykker i Norge hvert år. Mange av ulykkene kan forebygges.

Les også: Bruk fastlegen din

Bærum kommune har lenge jobbet målrettet for å redusere antall skader og ulykker som rammer befolkningen i Bærum.

Vi har ikke en «nullvisjon» for skader og ulykker, men det er et klart mål å redusere antall skader som gir alvorlige og varige skader med nedsatt hverdagsfunksjon og livskvalitet.

Vi ønsker å sette vår klokskap i system og har søkt om å bli sertifisert som «Trygt lokalsamfunn» av den nasjonale organisasjonen Skadeforebyggende Forum.

Trygt lokalsamfunn er en måte å jobbe på som i større grad skal forebygge ulykker og forhindre skader blant alle aldersgrupper i befolkningen.

En systematisk og helhetlig satsing på å redusere eller eliminere de viktigste skadeårsakene er ikke i konflikt med målet om økt aktivitet og livsutfoldelse i alle aldre.

Fall er hyppigste årsak til skade i alle aldersgrupper. Både nasjonale tall og tall fra Bærum viser at eldre er overrepresentert i skade- og ulykkesstatistikken og da særlig inn i fallstatistikken.

Bruddskader etter fall hos eldre med benskjørhet forekommer ofte, og lårhalsbrudd har relativt ofte alvorlige konsekvenser.

Mange eldre får vesentlig svekket funksjon etter et lårhalsbrudd, og dødelighet etter et år er cirka 25 prosent. Dette har enorme personlige kostnader.

Erfaring fra arbeid med trafikkulykker viser at et systematisk og langvarig forebyggende arbeid virker. Også når det gjelder fallulykker hos eldre er det et stort potensial for forebygging.

Kommunen skal legge til rette for at befolkningen kan leve aktive – og trygge liv. Det er et sterkt ønske fra eldre selv og kommunen at man skal kunne bo hjemme så lenge som mulig.

Derfor arrangerer Bærum kommune et kunnskapsseminar tirsdag 11. september kl. 12.00-15.00 i Kommunegården i Sandvika med temaer om hva man selv kan gjøre for å forebygge skader og ulykker.

Temaene som blir dekket er: sikkerhet i hjemmet, mat og ernæring, seniorer i trafikken samt alkohol og medikamentbruk. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Å lykkes med det skadeforebyggende arbeidet forutsetter god innbyggerdialog. Ved å bli sertifisert som Trygt lokalsamfunn får kommunen og innbyggerne tilgang til flere verktøy og metoder som kan brukes av befolkningen.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Vi håper flere vil bidra inn i arbeidet med å gjøre Bærum til et tryggere lokalsamfunn.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.