Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ulovlige tiltak i strandsonen

– Naturvernforbundet forventer nå at politikerne i Asker vil prioritere arbeidet med å rydde opp i ulovlighetene i strandsonen, skriver innsenderne etter at Asker kommune har registrert en rekke tilfeller av ulovlig bebyggelse langs Askerkysten.

– Naturvernforbundet forventer nå at politikerne i Asker vil prioritere arbeidet med å rydde opp i ulovlighetene i strandsonen, skriver innsenderne etter at Asker kommune har registrert en rekke tilfeller av ulovlig bebyggelse langs Askerkysten.

Foto: Maria Rypdal

Finnes det politisk vilje til å rydde opp i ulovlighetene i Askers strandsone?

En uke før sankthans fremla administrasjonen i Asker kommune en rapport om kartlegging av ulovlige tiltak i kommunens strandsone. 

Resultatet er til å få hakeslepp av. Foreløpig har man funnet over 1.700 ulovlige tiltak. Tallet vil garantert øke, for ennå har man ikke hatt tid til å gjennomgå rundt 40 prosent av de registrerte tiltakene.

Dersom andelen ulovlige tiltak blant disse er noenlunde den samme, vil det være bortimot 3.000 ulovlige tiltak i strandsonen i Asker. Det betyr faktisk at flertallet av alle tiltak i strandsonen i kommunen er ulovlige. 

Slike tall gjør det nærliggende å karakterisere rapporten som en miljøpolitisk skandale.

Slike tall gjør det nærliggende å karakterisere den nye rapporten som en miljøpolitisk skandale i kommunen.

Budstikka skrev på lederplass 24. juni: «Det er tall som nesten ikke er til å tro. Man kan spørre seg hvor i all verden kontrollen med strandsonen har vært i de tre tidligere kommunene Asker, Røyken og Hurum».

Naturvernforbundet har etterspurt en slik kontroll og bedt om et sterkere vern av strandsonen i mange år. 

Utviklingen har gått feil vei. Allmennhetens tilgang til strandsonen blir stadig dårligere, og stadig mer av strandsonen blir privatisert, gjennom både lovlige og ulovlige tiltak.

Den nye rapporten viser at de politiske posisjonspartiene i Hurum, Røyken og Asker ikke har hatt evne eller vilje til å håndheve de statlige retningslinjene for forvaltning av strandsonen.

Den lokale svekkelsen av dette regelverket i Hurums kommuneplan fra 2014 har, som vi den gang advarte om, ført til flere, ikke færre ulovlige tiltak. En grundig rapport om kartlegging av ulovlige tiltak i strandsonen i Hurum, som ble utført mellom 2011 og 2014, ble i liten grad fulgt opp.

Naturvernforbundet forventer nå at politikerne i Asker vil prioritere arbeidet med å rydde opp i ulovlighetene i strandsonen. 

Vi kan ikke godta at dette arbeidet skal ta ti år, slik administrasjonen antyder at det vil gjøre med dagens kapasitet. Vi kan heller ikke godta at ulovlige tiltak skal få ettergodkjent dispensasjon bare fordi saksbehandlingskapasiteten er lav, eller at man kun skal prioritere å rydde opp i noen få områder av kommunen.

Det må ansettes flere saksbehandlere som kan ta seg av strandsonesakene. Og når den nye arealplanen til kommunen skal vedtas, forventer vi at strandsonen blir tatt hensyn til på en langt bedre måte enn det som har vært tilfellet så langt.

Mange politiske partier i Asker ynder å fremstille seg som «miljøpartier», og bruker ofte store ord om hvor viktig det er å ta vare på naturen. 

Nå har de fått en god mulighet til å vise at de mener alvor.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.