Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ubehagelige sannheter

– Det er viktig at måltidet ser fristende ut, skriver innsenderen.

– Det er viktig at måltidet ser fristende ut, skriver innsenderen.

Foto: EVA GROVEN

Den siste tids avsløringer om at over halvparten av sykehjemsbeboerne er underernærte er rystende lesning. Uansett er det bra at sannheten kommer for en dag. 

Årsakene er mange, men etter NRKs «Debatten» nylig sitter man igjen med en sterk følelse av at det er et bemanningsspørsmål. De ansatte har rett og slett ikke kapasitet – les tid – til å sitte ned sammen med beboerne og sørge for at den enkelte får i seg nok og riktig næring.

Man kan bare forestille seg hvordan det må være at en som har valgt seg et omsorgsyrke, flere ganger daglig faktisk blir hindret i å utføre jobben forsvarlig.

Det fortelles at maten er uappetittlig og til dels smakløs, og alle vet at er du ikke i form, er det viktig at måltidet ser fristende ut. 

Triste observasjoner fra pårørende forteller om stressede ansatte som stadig må avbryte en måltidssituasjon når det ringes fra ett av rommene. 

En sykepleier i «Debatten» fortalte at hun ikke lenger maktet å jobbe på sykehjem på grunn av altfor dårlig tid til den enkelte beboer. Å føle at man ikke strekker til, ikke får gjort en god nok jobb grunnet tidspress, er selvsagt utmattende og opplagt skadelig.

Da er vi på bemanning, og må dessverre konstatere at dette er et politisk spørsmål; bevilgningene strekker ikke til. 

Samtidig ser vi at kommunale barnehager i Bærum har ansatt egen kokk for å tilberede et varmt måltid til barna fra ett til fem år. Den kommunale prioriteringen skaper undring. Forskjellsbehandlingen er slående.

Å sette ulike prioriteringer opp mot hverandre er ikke god tone, men her er det ikke til å unngå. Når kommer vi så langt at får vi en situasjon der politikerne tør å slå fast at «Nå er det de gamles tur»? 

Undertegnede hører til gruppen født før 2. verdenskrig, men jeg gruer meg til å bli enda eldre.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.