Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Turvei langs Vestmarkveien

– Til parkeringsplassen på Franskleiv kjører turfolk, og barn og unge fraktes med biler, skriver innsenderen.

Foto: EVA GROVEN

Vestmarkveien er en av Bærums-befolkningens mye brukte veier ut i marka.

Det er ikke en gjennomfartsvei, men fører opp til et populært turterreng, serveringssteder og et skiskytingsanlegg. Den er trang og svingete og uten fortau.

Til parkeringsplassen på Franskleiv kjører turfolk, og barn og unge fraktes med biler til øving på banen. Noen dager kan man se køer av foreldre som kjører barna til trening, en time eller to kommer den samme køen tilbake for å hente. 

I tillegg er Vestmarkveien mye brukt av syklister og rulleskitrenere som treningsvei, der farten kan bli farlig høy. I tillegg til dette er det turgåere som må bruke deler av veien for å komme ut i marka.

Hver dag går det busser til Kattås hver time, i rushtiden oftere.

Det er ikke vanskelig å forstå at dette ikke kan fortsette, nå når Asker og Bærum Vannverk starter sitt arbeid med vannrenseanlegget på Kattås. Det påbegynnes i år og er ventet å stå ferdig 2024.

Derfor har også Bærum kommune lagt planer for å bygge en turvei langs Vestmarkveien. Den skal starte ved Sopelimkroken og ende ved snuplassen for bussen ved Kattås.

Det skal sprenges ut meget store mengder masse når det nye renseanlegget skal etableres. Planen var å gjenbruke 9.000 av beregnet 26.000 lastebillass til stier og turveier i marka. 

Noe av denne planen (fylling av myrene innover fra Furuholmen til Mikkelsbonn) er nå stoppet etter innsigelser fra Fylkesmannen. Noe av massen skal lagres for å bygge en turvei som blir lagt over en avløpsledning som Asker og Bærum Vannverk skal legge fra Kattås til Billingstad, og som etter planen skal stå ferdig før sprenging starter. 

Resten skal fraktes langs Vestmarkveien til et ennå ukjent sted. Det vil bli mange år med meget stor lastebiltrafikk på en trang og svingete vei uten fortau.

Bærum kommune fikk for mange år siden 20 millioner kroner fra Akershus fylke. De pengene skulle øremerkes til skolevei langs Vestmarkveien. De har siden stått på konto og har sannsynligvis vokst godt til tross for lav rente de siste årene. 

Det er disse pengene som er Bærums bidrag til den planlagte veien. En skulle tro at 20 millioner+ skulle rekke langt når massen er gratis og graving bekostet av Asker og Bærum Vannverk.

På spørsmål om hvordan planene foreligger i dag, er det ikke lett få gode svar. Svein Finnanger i Natur, kultur og idrett i Bærum kommune opplyser at turveien skal være 4 meter bred, men om det blir grusvei eller asfalt, er ikke bestemt. 

Noen gang-/sykkelvei blir det ikke. Den må ha «Fornebu-standard», og det er det ikke penger til. Retting av svinger og bergknauser og asfalt må komme ved en senere anledning, det er ikke penger til det nå.

Vi ber om at Bærum kommune ser at de nå har anledning til å lage en asfaltert turvei langs Vestmarkveien, bred nok til å passe for gående og syklister, og at de disponerer de 20+ millionene slik at det er litt igjen til å rette ut de farligste svingene så busser og lastebiler kan møtes uten at det oppstår farlige situasjoner på sommerføre eller på snørikt eller glatt vinterføre i møte med sykler, privatbiler og busser.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.