Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Trygghetsalarm – dyrest i Bærum

– Rødt håper at administrasjonen nå benytter tida til å se på andre modeller, ikke bare pris, skriver kommunestyrerepresentant Stein Stugu om ordningen for trygghetsalarm i Bærum.

– Rødt håper at administrasjonen nå benytter tida til å se på andre modeller, ikke bare pris, skriver kommunestyrerepresentant Stein Stugu om ordningen for trygghetsalarm i Bærum.

Foto: KARL BRAANAAS

Som forventet har det kommet kraftige reaksjoner på den enorme økningen av prisen på trygghetsalarm flertallet i Bærum kommunestyre vedtok i høst.

Utrolig nok vedtok Frp, H, KrF og V at prisen skulle opp fra 417 til 687 kroner i måneden. Til sammen er ny pris hele 8.244 kroner i året. 

Med inntekt under 2,5 G skulle du slippe å betale. G er grunnbeløpet i folketrygden. Nå er 1 G 101.351 kroner.

Ap, SV, Pp og Rødt fremmet et forslag om at prisene ikke skulle opp, men det ble dessverre stemt ned av Frp, H, V, KrF, Sp og MDG.

Folks protester har heldigvis virket. Den varslede prisøkningen i februar er utsatt slik at administrasjonen får tatt en ny runde for å undersøke om prisen er riktig beregnet. 

Da bør de også sjekke ut hva andre kommuner rundt Bærum gjør. Gjennomgående er prisen lavere enn i Bærum, svært mye lavere. Noen eksempler:

Oslo har en månedspris på 245 kroner. I tillegg kommer en engangsutgift for installasjon på 1.250 kroner. Med inntekt under 3 G betaler du ikke den månedlige prisen, med inntekt under 2 G heller ikke for installasjon.

Asker har en månedspris på 350 kroner. Gratis hvis inntekten under 2,5 G. De har også en engangspris på installering på 1.200 kroner, men som heller ikke betales ved lav inntekt.

I Drammen er prisen i måneden 331 kroner. Er inntekten lavere enn 3 G, er den 218 kroner, og under 2G er den 124 kroner.

Dette er tre kommuner Bærum jevnlig sammenligner seg med når det vurderes om de valg kommunen gjør er fornuftige.

Både i Oslo, Asker og Drammen er det imidlertid forskjellige former for behovsprøving, og tilbudene er neppe akkurat de samme som i Bærum. I Oslo er det du får avhengig av behov, men prisen blir den samme.

Prisen nå er satt så høyt at mange trolig ikke har råd.

I Bærum er trygghetsalarm en pakke. Det betyr at man i Bærum må betale for ytelser en del har fra før, som røykvarsler. Og det til en pris som skal dekke alle kostnader. 

For mange betyr det at man betaler vesentlig mer enn kostnadene for den delen av trygghetsalarm man kanskje har bruk for. Prisen nå er også satt så høyt at mange trolig ikke har råd, helt uavhengig av om de har behov.

Det er relativt provoserende at man skal betale selvkost også for tjenester man ikke har bruk for.

Rødt håper at administrasjonen nå benytter tida til å se på andre modeller, ikke bare pris. Den nåværende prisen er uakseptabel.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.