Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tro og håp for fremtiden

Ordfører Lene Conradi påpeker at det som kjennetegner Asker er en sterk vilje til å løfte i fellesskap.

Ordfører Lene Conradi påpeker at det som kjennetegner Asker er en sterk vilje til å løfte i fellesskap.

FOTO: KARL BRAANAAS

Overgangen til den nye kommunen gir meg stolt bevissthet om fortiden, og tro og håp for fremtiden.

Den siste dagen i året bærer med seg forventning om overgangen til det nye. Den siste dagen som gamle Asker fyller meg med stolt bevissthet om fortiden, og tro og håp for fremtiden.

Når vi står på terskelen til et nytt år og sammen skal etablere oss som ny kommune gir det grunn for å se litt lenger tilbake enn bare 2019. For det er våre felles erfaringer fra det som ligger bak oss som har skapt visjonen om det Asker som ligger foran oss. Johan Falkberget beskrev treffende hvordan hans fars historie som gruvearbeider på Røros preget hans egen forståelse av verden «Min fars bergmannslampe ble mitt arvelodd … hans lampe har vært mitt seende øye når jeg retter den mot min egen tid og dens mennesker»

I 2015 ante ikke de nye folkevalgte i Hurum, Røyken og Asker at deres største og mest krevende oppdrag skulle handle om å bygge en ny kommune. Å skape begeistring for endring når ting allerede fungerer er ingen selvfølge. Jeg er derfor takknemlig for det store engasjementet vi har sett i alle tre kommuner i denne byggeprosessen, og som har berørt mange tusen ansatte. Vi har sett at vi kan forbedre noe som allerede var veldig bra – vi blir rustet til å møte fremtiden på en helt annen måte som en stor kommune.

Når vi nå har overlatt roret til det nye kommunestyret, er jeg stolt over grunnlaget som ble lagt i «gamle Asker». Høn Landås og Vestre Billingstad, fremtidsrettede boligprosjekter med over 3000 nye boliger i umiddelbar nærhet til jernbanetrasé og bussrute. På Risenga er første spadetak tatt for ny ishall, ungdomsskolen er under tak, og hele området utvikles videre. Jeg er også veldig glad for at vi etter mange og lange runder fikk endelig godkjenning for ny skiarena på Solli for skiskyting og langrenn, og er takknemlig for Halvard Hanevolds engasjement i dette arbeidet.

Den sterke viljen til å løfte i fellesskap er det som kjennetegner vårt Asker. Sammen skaper vi det gode lokalsamfunnet, og slik skal det fortsatt være.

Nye Asker er stor og langstrakt; fra Vestmarka til tuppen av Hurumlandet. Men vi skal fortsette å styrke og dyrke tilhørigheten til det lokale. Den lokale identiteten har vært en drivkraft bak kommunesammenslåingen. Derfor satser vi på tettstedsutvikling, med syv nye innbyggertorg der kommune og innbyggere skal komme enda tettere på hverandre. Vi skal vise at en større kommune gir mer nærhet – ikke omvendt.klima

Vi har et ansvar for jordens fremtid, og derfor er bærekraft gjennomgripende for den nye kommunen.

Klimabrølet fra de unge har preget 2019. De krever handling, og viser vilje til å ta konkrete grep selv. Og jeg er overbevist om at bruker vi våre ressurser, teknologi og endringsvilje på riktig måte, har vi grunn til å være klimaoptimister.

Vi har et ansvar for jordens fremtid, og derfor er bærekraft gjennomgripende for den nye kommunen. Det handler om mer enn klima og miljø. Som lokalsamfunn må vi også sørge for sosial bærekraft. Derfor skal vi styrke frivillighetsarbeidet slik at enda flere blir inkludert gjennom å delta i samfunnet.

Den nye kommunen har valgt verdiene raus, modig, nær og skapende som er med oss i hverdagen. For meg betyr det at vi er en kommune med rause innbyggere og ansatte som vil hverandre vel. Som deltar, bidrar og engasjerer seg. Verdien nær handler om trygghet for tjenester når du trenger det, og om å se og kjenne hverandre. I modig legger jeg at vi tør å løfte blikket, tør å tenke lenger frem og ser oss selv som del av noe større. Mot til å tenke nytt. Skapende uttrykker at vi finner nye løsninger – i fellesskap.

I tiden som kommer skal vi bruke tid på å fortsatt bli kjent med hverandre. Hele det første året feirer vi med en rekke kultur-, natur- og friluftsopplevelser. Følg Kulturåret 2020 på Facebook for å få oversikt over alt som skjer. La oss stolt ta i bruk alt som den nye kommunen har å by på!

Johan Falkberget fanget sin samtid i lyset av sin bergmannsslekt og hadde et råd: «Søk kontakt med de en kan lære noe – og aller helst de en kan lære noe av. Alt anna er spille av verdifull tid.» Selv om det er noe avstand mellom gruvesamfunnet på Røres til vårt mangfoldige Asker så er stoltheten den samme, og viljen og nysgjerrigheten til å lære av hverandre har preget alt det arbeidet vi har gjort så langt.

Vi vil markere og feire vårt nye kommunefellesskap på dens historiske aller første dag. Jeg håper derfor å se mange på åpningsmarkering i Slemmestad i morgen!

Godt nytt år!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.