Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Trist dag for Askers skoleelever

– Vi ønsker ikke en politisk styring av hvilke elever som skal gå på den enkelte skole. For Frp er valgfrihet for elever og deres familier et mål i seg selv, skriver kommunestyrerepresentant Ole Jacob Johansen (til høyre). Til venstre Ivar Granum (Ap).

Foto: KARL BRAANAAS

Takket være at mange i Høyres kommunestyregruppe stemte sammen med sosialistene, blir det ikke fritt skolevalg i Asker

Det er skuffende og forbausende i en kommune der Høyre er et så dominerende parti, men her er partiet ikke til å stole på.

Høyre sørget for å fjerne retten til fritt skolevalg i «gamle Asker». Nå hadde vi muligheten til å gjeninnføre retten over hele den nye kommunen. 

Å sette kapasitet som kriterium i vurderingen av skolebytte ville sikret en objektiv, forutsigbar og lik behandling på tvers av alle skolene i kommunen. Nå hadde vi mulighet til å kvitte oss med de strenge føringene for skolebytte som ble innført i gamle Asker. 

De er neppe ønsket av foreldre og elever bosatt sør i kommunen, og de er neppe ønsket av foreldre og elever bosatt nord i kommunen. 

Tidligere leder for komité oppvekst, Høyres Håvard Espelin, førte an i kampen mot fritt skolevalg også denne gangen. De rigide kriteriene fra gamle Asker blir videreført.

Også Venstre og de andre sosialistene stemte mot fritt skolevalg, men Høyre kunne sikret flertall med Frp og KrF dersom hele gruppen hadde stemt for fritt skolevalg.

Fritt skolevalg sikrer i sin enkelhet likebehandling. Om man legger inn tilleggskriterier, fjerner man seg fra likebehandlingsprinsippet. Dessuten flytter man makt fra elevene og familiene til kommunen. 

Et system der bare noen utvalgte begrunnelser skal være gode nok, er byråkratisk og man mistenkeliggjør elevens grunner til å ønske seg bort. Derfor mener vi at kapasitet skal være eneste kriterium. 

Vi ønsker ikke en politisk styring av hvilke elever som skal gå på den enkelte skole. For Frp er valgfrihet for elever og deres familier et mål i seg selv.

De fleste ønsker at barnet går på sin nærskole, men om familien ønsker å bytte skole, bør man få innvilget dette dersom det er ledig plass. Årsakene kan være alt fra at eleven har skilte foreldre og delt bosted, til at eleven ikke trives sosialt eller blir mobbet.

Elefanten i rommet heter skolene i Borgensonen i «gamle» Asker. Flertallet er villige til å ofre retten til fritt skolevalg for alle i hele Asker, fordi det er utfordringer ved to skoler. 

Kommunedirektøren, hovedutvalg oppvekst og ungdomsrådet mente at man burde finne løsninger for hele kommunen, og støttet gjeninnføring av fritt skolevalg. Det ga flertallet blaffen i. 

Elevsammensetning bør aldri brukes som unnskyldning for at elevene og deres familier ikke skal kunne velge skole, og utfordringen blir ikke mindre av at representanter fra venstresiden, og en stor gjeng Høyre-representanter, knytter skolenes kvalitet til fordelingen av elever med minoritetsbakgrunn.

Vi lurer ærlig talt på hva man driver med i Høyre. I våres presterte Høyres stortingsgruppe å stemme nei til et forslag fra Frp om at alle fylker skulle innføre fritt skolevalg i videregående opplæring. 

Det var et stort tap for landets elever, og denne gangen er det altså skoleelevene og deres familier i Asker som blir møtt med at det er politikerne som vet hva som er best for dem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.