Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Trenger Asker å satse på innovasjon og nyskaping?

– Vi har et verdensledende næringsliv i Tomra, Cambi, Elopak etc. som alle kan bidra med sin kunnskap og teknologi med å skape morgendagens arbeidsplasser. Vi har oppegående offentlige virksomheter som Veas (bildet), Lindum etc. som også ligger langt fremme på teknologi og miljø, skriver innsenderen.

– Vi har et verdensledende næringsliv i Tomra, Cambi, Elopak etc. som alle kan bidra med sin kunnskap og teknologi med å skape morgendagens arbeidsplasser. Vi har oppegående offentlige virksomheter som Veas (bildet), Lindum etc. som også ligger langt fremme på teknologi og miljø, skriver innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

Asker har lange tradisjoner med et mangfoldig og rikt næringsliv.

Historien viser at beliggenhet er et viktig kriterium. Det at man ligger nært Oslo og sentrale transportårer har gjort området attraktivt for næringslivet.

At Askers innbyggere har svært høy utdanning, har næringslivet og det offentlige hittil ikke klart å utnytte godt nok: Vi eksporterer kunnskapskapital til arbeidsplasser andre steder enn i Asker.

Men nå når tiden forandrer seg med mer globalisering og digitalisering, samt at miljøet og verdenssamfunnet krever at alle bidrar der de bor, skal og må Asker bidra mer.

Og vi vet at to tredeler av alle nye arbeidsplasser kommer fra nystartede virksomheter. Så mulighetene har vi.

Hvordan kan Asker som region bidra mer på dette nivået?

Vi har et verdensledende næringsliv i Tomra, Cambi, Elopak etc. som alle kan bidra med sin kunnskap og teknologi med å skape morgendagens arbeidsplasser. 

Vi har oppegående offentlige virksomheter som Veas, Lindum etc. som også ligger langt fremme på teknologi og miljø. 

Og vi har en av landets høyest utdannede befolkninger og i tillegg en sterk økonomi både privat og offentlig. 

Hvorfor greier vi da ikke å skape flere bedrifter her i regionen? Selvfølgelig spiller det inn at vi ikke har noe universitets- eller forskningsmiljø her, men vi kan og bør utnytte de mulighetene vi har, bedre enn i dag.

Om man sammenligner seg med andre regioner i Norge, ser man tydelig at det både politisk og i næringslivet jobbes med å skape engasjement og en strategi for å skape morgendagens arbeidsplasser der vi bor. Der ser man tydelig at næringslivet og det offentlige går sammen om å skape arenaer og miljøer for samskaping.

Fredrik Brodtkorb er daglig leder for AskersHus AS, som eies av 19 offentlige virksomheter og private bedrifter, inkludert Budstikkas tidligere eier ABBH AS.

Fredrik Brodtkorb er daglig leder for AskersHus AS, som eies av 19 offentlige virksomheter og private bedrifter, inkludert Budstikkas tidligere eier ABBH AS.

Foto: Knut Bjerke

Så hva mangler vi her i Asker for å få til dette?

Jeg tror det er noen hovedgrunner til dette:

1. Lite av det lokale næringslivet har røtter her. De fleste store selskapene her har enten eiere eller ledelse som ikke bor eller har tilhørighet i Asker (Ikea, Tomra, Elopak, Takeda, Møller Bil).

2. Vi har ikke erfart kriser i form av arbeidsledighet. Det har «alltid» vært arbeid å få i en eller annen nabokommune.

3. Vi er ikke stolte nok av oss selv og eget næringsliv.

4. Næringslivet er ikke nok på dagsordenen i den politiske agenda.

5. Vi mangler et tydelig miljø der selskaper, kommunen og gründere kan møtes og diskutere morgendagens løsninger.

6. Finansieringsmodell for innovasjonsmiljø.

Hva kan vi så gjøre med dette, og er det villighet til å satse på å skape et slikt innovasjonsmiljø?

Vi er ikke stolte nok av oss selv og eget næringsliv.

Og hva trenger et slikt miljø: Et slikt miljø for innovasjon og nyskapning trenger også offentlig finansiering. Med offentlige penger kommer også private penger. Ingen slike miljøer er selvgående, og de fleste miljøer i Norge er finansiert gjennom det som kalles Siva-modellen. Den er finansiert av staten, men krever at både næringslivet og hjemfylket (Viken) er med på å støtte dette. Dette er en mulighet.

Her mener jeg politikerne i regionen må «opp i ringene» for å få den støtte og oppmerksomhet regionen fortjener. Om politikerne heiser flagget, så vil næringslivet og innbyggerne følge opp.

Vi har et oppegående næringsliv, en fremoverlent kommune og høyt utdannet befolkning, så hvorfor skal ikke vi være med å bidra til morgendagens løsninger for verden?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.