Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tragedien på Vallerhjemmet

Så langt har ti beboere på kommunale Vallerhjemmet dødd av koronavirus.

FOTO: KNUT BJERKE

Torsdag 23. april hadde Budstikka en rystende reportasje om Vallerhjemmet som mistet kontrollen over koronaviruset. Mitt leserinnlegg baserer seg på den informasjon som fremkommer i denne artikkelen. 

Første pasient fikk bekreftet koronasmitte den 26. mars. Nå er 12 beboere døde. Når det ble bekreftet smitte den 26. mars, er det åpenbart at det burde vært satt inn en rekke forebyggende tiltak. Umiddelbar testing av alle pasienter. Isolering på rommene inntil resultater av tester foreligger. Skille personell fra hverandre for å unngå smitte mellom avdelinger. Maksimum bruk av smittevernutstyr. 

Hvis det Budstikka skriver er riktig, så er dette ikke bare manglende ledelse, men det er direkte uansvarlig. Når det etter hvert (altfor sent) gjennomføres testing, ble ikke prøvene analysert fordi symptomene ikke er i råd med testkriteriene. Senere ble de avvist fordi de ikke var rekvirert i henhold til FFIs kriterier. Dette er så graverende at det nesten ikke er til å tro. 

Fra begynnelsen av mars har budskapet fra helsemyndighetene vært veldig klare. Testing og sporing er svært viktig for å få kontroll på denne pandemien. Videre må vi prioritere å beskytte eldre og utsatte grupper for å få smitten. Kommuneoverlegen har erkjent at situasjonen kom ut av kontroll, og at det i etterpåklokskapens lys burde vært iverksatt ekstraordinære tiltak. 

Det er vel og bra men langt fra tilstrekkelig. En sterk beklagelse overfor etterlatte, beboere og ansatte er det minste man må forlange. Men flere sider i denne saken er så alvorlig at det må få konsekvenser. Det må også vurderes om det er utvist uaktsomhet. I så fall kan dette også få strafferettslige konsekvenser. Ingen kan si hva som ville skjedd med tidlige tiltak, men sannsynligvis ville disse tallene vært lavere. Det er sjelden å se at dårlige eller manglende faglige vurderinger og lederskap fører til så dramatiske menneskelige lidelser. Derfor må denne saken få konsekvenser.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.