Alle har ansvar for å holde hodet kaldt

HER: I denne rundkjøringen i Sandvika valgte bussjåføren å kjøre mot kjøreretningen. Det kostet henne jobben i tillegg til 8.000 kroner i bot og seks måneder uten førerkort. FOTO: PRIVAT

HER: I denne rundkjøringen i Sandvika valgte bussjåføren å kjøre mot kjøreretningen. Det kostet henne jobben i tillegg til 8.000 kroner i bot og seks måneder uten førerkort. FOTO: PRIVAT

DEL

Dette er Budstikka lederartikkel fredag 14. juli 2017

Det begynte som en helt vanlig onsdagskveld midt i juni for den kvinnelige bussjåføren i 40-årene. Med to passasjerer ombord var hun på vei fra Lommedalen og Bærums Verk i retning Sandvika.

Da kvinnen skulle svinge ut fra holdeplassen ved Toppåsveien på Hauger, kom en personbil opp bakfra og la seg på siden av bussen.

LES OGSÅ: – Jeg skulle taklet det annerledes

LES OGSÅ: Bussjårfør tatt ut av tjeneste etter harsadiøs bussmanøver

LES OGSÅ: Bussjåfør fratatt førerkortet etter hasardiøs bussmanøver

Bilisten har senere hevdet at det var plass til begge kjøretøyene i veibanen, men at bussjåføren viste ham fingeren da han kom opp på siden av bussen.

Sjåføren av personbilen bestemte seg for å følge etter bussen mot Sandvika.

 Jakten kulminerte da bilisten filmet bussen idet den svingte over i motsatt kjøreretning i rundkjøringen før Løkkeåstunnelen og så vidt unngikk frontkollisjon med en møtende bil.

Snart var videoen spredt på nettet og ble plukket opp av mediene. Med ett var kvinnen blitt landskjent og beryktet for det som skapte overskrifter av typen «villmannskjøring» og «hasardiøs unnamanøver».

Dermed var hennes over 20 år lange karriere som bussjåfør over. Hun er blitt enig med arbeidsgiveren Nettbuss om å avslutte kontrakten. I tillegg er kvinnen blitt ilagt en bot på 8.000 kroner og er blitt fratatt førerkortet i seks måneder.

Til tross for at det til en viss grad står påstand mot påstand med hensyn til hvem som provoserte hvem, er selvsagt den nå arbeidsledige bussjåførens adferd den skjebnesvangre onsdagskvelden fullstendig uakseptabel.

Ikke bare skremte hun andre trafikanter, hun satte også andres liv i fare. Bussjåfører har en krevende jobb, bevares, men det er en del av jobben å måtte takle stress og press.

Vi synes likevel at det gikk litt vel fort også for arbeidsgiveren Nettbuss i denne saken. En naturlig prosedyre ville vært å suspendere kvinnen frem til omstendighetene ble bedre belyst.

Som kjent skal ingen straffes uten etter lov og dom. Enhver arbeidsgiver bør vise omsorg for sine ansatte, også når de gjør noe dumt. Her har Nettbuss tydeligvis sett det som viktigere å kvitte seg med kvinnen fortest mulig.

Vi synes også det må være naturlig for politiet å følge opp bilistens bruk av mobiltelefon.

Vi kan ikke forstå annet enn at filmingen av bussen rammes av veitrafikklovens bestemmelse om «førers bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring», en bestemmelse som gjelder «enhver betjening av mobiltelefonens funksjoner».

Filming med mobiltelefon mens man selv er sjåfør, er ikke akkurat noe godt bidrag til trafikksikkerheten.

Selve moralen i denne saken er likevel at vi alle må unngå å provosere – og heller ikke la oss provosere – i trafikken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags