Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Trafikkaos på Hvalstad

– Trafikksituasjonen på Hvalstad, slik den er i dag, er til tider meget farlig, skriver innsenderen. Her fra stasjonsområdet.

– Trafikksituasjonen på Hvalstad, slik den er i dag, er til tider meget farlig, skriver innsenderen. Her fra stasjonsområdet.

Foto: KJETIL OLSEN VETHE

Askers utvalg for plan og byggesak har nettopp gått inn for å utarbeide en «helhetlig og optimalisert trafikkplan for hele Hvalstadområdet».

Det var en gledelig nyhet. Det er sannelig ikke for tidlig at en slik plan lages.

Trafikksituasjonen på Hvalstad, slik den er i dag, er til tider meget farlig. Ikke bare for Hvalstads beboere, men spesielt for barna på Hvalstad skole. Og dette er allerede før de planlagte utbyggingene på Hvalstad har funnet sted.

Daglig er det en stri strøm av biler som kjører til og fra Hvalstad skole for å levere og hente barn.

Bilene som kommer fra Kirkeveien, må gjennom krysset Kirkeveien/Hvalstadveien, krysset Hvalstadlia/Hvalstadveien og krysset Johs. Hartmanns vei/Hvalstadveien for å komme frem til skolen.

Det er spesielt ved det siste krysset før skolen at trafikkaoset ofte oppstår. Johs. Hartmanns vei er bratt, og krysset ligger på bakketoppen. Situasjonen er allerede så alvorlig at det må være vakt for barna ved fotgjengerovergangen i dette krysset.

Ekstra prekært blir det når busser skal til og fra skolen.

Det hjelper svært lite at det per dags dato ikke finnes noen plass for på- og avstigning for busser ved skolen. Som oftest stopper disse bussene ved siden av skolen i Hvalstadveien. Her blokkerer de for annen trafikk som prøver å komme forbi.

Det hender også at busser stopper midt i krysset Hvalstadveien/Johs. Hartmanns vei. Dette observerte jeg senest 22. oktober, da det på ettermiddagen kom flere turbusser for å slippe av elever som hadde vært på leirskole.

Formannskapet i Asker var tidligere i år på befaring i området ved Hvalstad skole.

Formannskapet i Asker var tidligere i år på befaring i området ved Hvalstad skole.

Foto: TRINE JØDAL

Den første bussen parkerte slik at barna gikk av bussen rett ut i midten av krysset, mens biler kjørte forbi. I tillegg måtte barna ta ut sin bagasje i veibanen, med passerende trafikk.

Den neste bussen plasserte seg lenger opp i Hvalstadveien slik at barna i det minste kunne gå av på veiskulderen. Men for å få tak i bagasjen sin måtte barna stå midt i Hvalstadveien.

Tilstrømmende trafikk hopet seg da opp. Oppover Hvalstadveien ventet åtte biler, med en lastebil fremst. I Johs. Hartmanns vei sto det fire biler. På fremsiden av bussen var det flere som ville forbi. Trafikken var helt blokkert, med masse barn midt i veibanen.

Som en del av trafikkplanen for Hvalstad må det legges til rette for å unngå lignende situasjoner i fremtiden. Hvalstad sentrum har behov for et sted der busser kan slippe av og ta på sine passasjerer i trygghet og uten å blokkere for trafikken på stedet.

En slik plass finnes allerede, og den er foran det verneverdige pakkhuset, som er en integrert del av den gamle stasjonsbygningen. Plassen er stor, åpen, lett å komme til og manøvrere på. Den er optimal med tanke på sikkerhet og avstand til ikke bare Hvalstad skole, men også Hvalstad stasjon.

Trafikkplanen som skal utarbeides, bør derfor legge opp til at pakkhuset blir stående der det er og plassen foran blir benyttet for å trygge trafikksikkerheten for barn og myke trafikanter på Hvalstad.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.