Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Torsken er i ferd med å forsvinne i Oslofjorden

– Det blir stadig færre torsk i Oslofjorden, og den som er igjen blir stadig mindre, skriver innsenderne.

– Det blir stadig færre torsk i Oslofjorden, og den som er igjen blir stadig mindre, skriver innsenderne.

Foto: Espen Andersen

Mens forskerne slår alarm om bunntråling og andre trusler mot torsken, somler regjeringen bort tid.

Det blir stadig færre torsk i Oslofjorden, og den som er igjen blir stadig mindre. Det slår rapporten Krafttak for kysttorsken fra Havforskningsinstituttet fast. 

Årsakene er for høyt fiskepress gjennom 100 år og bunntråling av fjorden. Den gjenværende torsken er nå så liten at den har dårligere forutsetninger for å gi avkom. Kort fortalt: Det er krise!

– Foreløpig har vi kun fått løfter og ingen handling, skriver MDGs to toppkandidater fra Akershus ved høstens valg, Une Bastholm og Kristoffer Robin Haug.

– Foreløpig har vi kun fått løfter og ingen handling, skriver MDGs to toppkandidater fra Akershus ved høstens valg, Une Bastholm og Kristoffer Robin Haug.

FOTO: PRIVAT

En ansvarlig regjering bør gjøre alt i sin makt for å snu utviklingen, men foreløpig har vi kun fått løfter og ingen handling. Tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen lovte en tiltaksplan for torsken og Oslofjorden før sommeren 2020. Senere utsatte nåværende klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn planen og lovte den i løpet av året 2020.

Det er 2021, og vi venter enda.

Torsken er ikke bare sunn mat, den er også livsviktig for livet i fjorden. Den er det store rovdyret som holder de andre i balanse, så ingen overspiser de sårbare artene i Oslofjorden.

Forsvinner torsken, får det konsekvenser for hele næringskjeden av fisk, og hele økosystemet kan endres. Da dør fjorden.

Bunntråling er destruktivt. Hadde man jaktet elg slik man tråler etter sjømat, ville det vært som å skyte ut et monster-nett som rev med seg hjort, fugler, kaniner, bever, blomster, mose og trær i samme slengen. Alle skjønner at det ikke er bærekraftig i lengden.

Heldigvis er det ikke for sent, men da må klima- og miljøministeren komme på banen og slutte å utsette planen som han og ministeren før han har lovet. Vi vet hva som må til, det som gjenstår er å sette i verk en slik plan.

For hver dag som går uten en plan for å redde Oslofjorden, blir problemet større. Fjorden og fisken er en del av livsforsikringen til barna og barnebarna våre, og vi har et ansvar for å ta vare på ressursene.

Nå må vi lytte til forskerne og forby bunntråling av fjorden. Hvor blir det av planen, Rotevatn?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.