Nei til rasering av boligområder i Asker

PLANER: – På Billingstad er det en betent byggesak hvor det planlegges fire blokker i Tømtebakken på toppen av en kolle og midt i et småhusområde, skriver innsenderen.

PLANER: – På Billingstad er det en betent byggesak hvor det planlegges fire blokker i Tømtebakken på toppen av en kolle og midt i et småhusområde, skriver innsenderen.

Av

I senere tid har det vært mange «betente» byggesaker i Oslo og omegn.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no – bestill abonnement her

Fellesnevneren har vært politiske vedtak som åpner for å bygge blokker i småhusområder under påskudd av behovet for fortetting nær kollektivknutepunkter.

Les også: Sjikane eller selvgodhet?

Politikerne har foreslått at hele kvartaler med eldre eneboliger bør rives og erstattes med høyhus. Forståelig nok protesterer dagens beboere mot det de kaller «rasering av velfungerende boligområder».

Krefter er også i gang for å danne et nytt politisk parti i hovedstaden med formål å stanse denne utviklingen.

Om de vil lykkes som et politisk parti gjenstår å se, men kampen mot blokkbebyggelse i småhusområder vil uansett fortsette – for ingen ønsker å få sitt eget velfungerende bomiljø «rasert».

Nylig varslet Oslo Høyre/Venstre/Frp at de har snudd 180 grader og nå går imot denne utviklingen.

Senest i Aftenposten 7. september leser vi også at «Rødt og byrådet i Oslo setter fortetting på vent». Hovedstadens politikere har omsider tatt signalene fra innbyggerne alvorlig.

I Asker er det også flere tilsvarende «betente» boligprosjekter, hvor politikerne har lagt til rette for at profittjagende utbyggere får bygge nye boliger med størst mulig tetthet. Det betyr blokker – og ofte i etablerte småhusområder.

Kommuneplanen legger opp til at det skal fortettes rundt kollektivknutepunkter. Derfor vil kommunen i fremtiden prioritere bygging av blokker fremfor nye småhus innenfor en radius på 800-1.000 meter rundt alle togstasjonene i Asker.

Dette er områder som i dag for det meste består av småhusbebyggelse.

Private utbyggere jakter allerede på oppkjøpsmuligheter for bygging av blokker, som gir størst tetthet og økonomisk gevinst. Kommunens sjefarkitekt har lenge vært en sterk pådriver for denne utviklingen.

Dette vil skape nye konflikter mellom småhuseiere og utbyggere – dette blir det lett bråk av.

Bygningsrådets leder har tidligere sagt at saksbehandlingskapasiteten i byggesaker må økes. Det kan gjøres ved å øke antall saksbehandlere og ved å redusere behandlingstiden. Risikoen kan bli at sakene ikke blir like grundig gjennomgått som tidligere – og at naboinnspill får mindre betydning.

Det er ingen hemmelighet at kommunens saksbehandlere i byggesaker lenge har hatt et stort arbeidspress – og at de derfor har blitt avhengig av «hjelp» fra arkitektene med saksbehandlingen, noe som dermed åpner for større spillerom til å kunne påvirke beslutningen.

På Billingstad er det en betent byggesak hvor det planlegges fire blokker i Tømtebakken på toppen av en kolle og midt i et småhusområde. Noen av blokkene vil bli dobbelt så høye som de nærmeste småhusene.

Dette har ført til over 90 enkeltklager fra mer enn 60 husstander på Billingstad. Ikke én eneste av disse klagene har blitt besvart av kommunens saksbehandlere. I stedet har de overlatt til tiltakshavers arkitekt å besvare naboklagene ut fra egne interesser.

Snakk om «å sette bukken til å passe havresekken».

Dette gir ikke tillit til Asker kommunes saksbehandling i byggesaker. Askers politikere derfor bør lytte mer til naboenes innspill – slik de nylig gjorde på Borgen.

Det kan ikke være riktig å tillate rasering av velfungerende boligmiljøer i fortettingens navn. Snu nå!

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Valget i 2019 vil bli enda viktigere for lokalmiljøene i Asker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags