Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tiltalt for å være uønsket

– Tiden er inne for at de unges røster høres i årets valgkamp. Alle ungdomspartiene støtter Mustafas sak, skriver innsenderen om Mustafa Hasan (18), som skal sendes ut av Norge. En rettssak pågår denne uken.

– Tiden er inne for at de unges røster høres i årets valgkamp. Alle ungdomspartiene støtter Mustafas sak, skriver innsenderen om Mustafa Hasan (18), som skal sendes ut av Norge. En rettssak pågår denne uken.

Foto: KNUT BJERKE

I disse dager går Mustafa-saken for retten. En ung mann står tiltalt for å være uønsket.

Helt siden han kom til Norge som seksåring har han vært en torn i øyet på norske myndigheter. Hvordan skal de kvitte seg med den lille gutten og familien hans – det er spørsmålet?

Iherdig har Utlendingsnemnda gjemt seg bak regelverk om innvandringsregulerende hensyn, forskjellsbehandlet og satt Mustafas familie på svarteliste.

Løgnene de mener hans mor kom med, er behørig tilbakevist. Innvandringsregulerende hensyn versus barnets beste er aldri blitt ivaretatt. Ei heller loven om lengeværende barn er blitt vurdert, til tross for at Utlendingsnemnda på et tidspunkt betraktet Mustafas tilknytning til riket som sterk.

Tilbake står én. Uønsket.

I kjølvannet av debatten rundt den uønskede gutten har det vokst frem en vilje til endring. Folket reiser seg, roper med høy røst om urettferdigheten, maktmisbruket og lovbruddene Utlendingsnemnda har begått i årevis mot barn og familier.

Norge skriker etter arbeidskraft, det fødes for få barn. Har vi råd til å ekskludere godt integrerte familier, voksne i jobb, barn og ungdom under utdannelse? 

Utlendingsnemndas dom forblir: Uønsket.

Denne uken avgjøres Mustafas skjebne i Oslo tingrett. Endelig skal han få muligheten til å prøve saken sin på egne premisser. 

Saken hans er bygget på fakta som selv ikke Utlendingsnemnda kan bestride, selv om de kommer til å prøve. Det er på høy tid at rettssystemet vi har, beskytter barn slik det er ment å gjøre. 

Som skoleleder mener jeg de tverrfaglige temaene i fagfornyelsen er viktigere enn noensinne. På udir.no kan man blant annet lese under folkehelse og livsmestring… I barne- og ungdomsårene er utvikling av et positivt selvbilde og en trygg identitet særlig avgjørende. (…) Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv …»

Norske myndigheter har på ingen måte bidratt til dette for Mustafa. Derimot har han en unik forståelse av omstendighetene han er i og har satt inn alle ressurser på å mestre den umenneskelige situasjonen. 

Ydmykt og uten å klage omsetter han drømmer og håp til lyriske tekster og musikk. Støtten fra flere kjendiser i musikk- og underholdningsbransjen understreker dette. De 40.000 medlemmene i støttegruppen «Stopp utkastelsen av Mustafa» sier noe om engasjementet i befolkningen:

Ikke. Uønsket.

Under demokrati og medborgerskap på udir.no står det: … samfunnet er avhengig av at borgerne bruker rettighetene til politisk deltakelse og utforming av det sivile samfunnet. (…) De skal øve opp evnen til å tenke kritisk, lære seg å håndtere meningsbrytninger og respektere uenighet. (…) skal elevene lære hvorfor demokratiet ikke kan tas for gitt, og at det må utvikles og vedlikeholdes. 

Med dette i tankene er tiden inne for at de unges røster høres i årets valgkamp. Alle ungdomspartiene støtter Mustafas sak. De krever en endring av lovverket rundt Utlendingsnemdas praksis av utsendelser av barn og unge voksne. 

Lytt til de unge! Fremtiden bygges nå, og gammel praksis må forgå.

Utlendingsnemnda er. Uønsket!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.