Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tilgjengeligheten til strandsonen i Asker

Ordfører skriver at Asker kommune de siste 25 år har ervervet over 150 da strandeiendom, blant annet hele nordsiden av Løkeneshalvøya, inklusive Esvika, her på bildet.

FOTO: TORGEIR STRANDHAGEN

Jeg ble svært overrasket over oppslaget i Budstikka sist lørdag, der det fremgår at kun 20 prosent av strandsonen i Asker regnes som potensielt tilgjengelig. Vi har i Asker over lang tid hatt stort fokus på tilgjengeligheten til våre strandarealer, tilrettelegging av badestrender og videreutvikling av kyststien. 

Asker har en samlet kystlinje på rundt 60 km inklusive øyene. 20 km av kystlinjen er eid av det offentlige, primært Asker kommune. De siste 25 år har kommunen ervervet over 150 dekar strandeiendom, blant annet Hvamodden på Nesøya, hele nordsiden av Løkeneshalvøya, inklusive Esvika, Merraneset og Kuodden på Konglungen, og Sjøvollbukta. I tillegg har vi gjennom avtaler sikret tilgjengelighet til ytterligere rundt 7 km kystlinje, slik at allmennheten har rettslig tilgang til 45 prosent av kystlinjen i Asker.

Når Statistisk sentralbyrå (SSB) likevel fastslår at askerbøringer kun har tilgjengelighet til 20 prosent av strandsonen, skyldes dette at SSB vurderer tilgjengeligheten til hele 100-metersbeltet langs fjorden, mens Asker kommune har definert strandsonen konkret til de mer attraktive, sjønære deler av sonen. Derfor ligger sjønære boligområder som ble lagt ut til utbygging tidlig i forrige århundre, inne i SSBs statistikk, mens kommunen har lagt vekt på å sikre og erverve arealer som ikke er bebygget. Jeg vil også påpeke at kommunen, i motsetning til SSB, vurderer enkelte veianlegg, som blant annet Sjøstrandveien og gang/sykkelveien langs Leangbukta, som nærområder til fjorden.

Vi har dermed, over tid, sikret oss mange flotte friområder langs fjorden i Asker, og vi sørger for at disse områdene er attraktive for våre innbyggere. Jeg er stolt av at vi i Asker har hele 4 av de 16 norske badestrendene som i år kvalifiserte seg til «Blått flagg». Jeg vil også fremheve kyststien som nå går sammenhengende fra Holmen til Røyken grense. Denne er blitt svært populær, året rundt. Nå arbeides det med å videreføre kyststien langs Hestesund, frem til Bærum grense. Kommunen samarbeider også med Asker turlag og lokale vel med å koble kyststien sammen med det øvrige lokale turveinettet i nærområdene rundt i bygda vår.

Men fortsatt har vi begrensninger i tilgjengeligheten til sjøen i Asker. Vi kommer derfor til å fortsette vårt arbeid med å sikre strandsonen, og tilrettelegge for allmenn ferdsel og aktivitet. Dette arbeidet blir ikke mindre viktig når vi til neste år blir en ny stor kommune, med 175 km strandlinje. Jeg tar derfor med glede imot utfordringen fra Asker Arbeiderparti om et tett politisk samarbeid for strandsonen i Asker.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.