Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tilbudet for demente vil bli bedre

INNTRYKK: – En skjermet avdeling fremstår ofte som trist, for kognitiv friske personer, da avdelingen skal være relativt minimalistisk med få synsinntrykk for beboerne, påpeker artikkelforfatteren.foto: KARL BRAANAAS

Det er ikke stor knapphet på ressurser til aktiviteter på sykehjemmene i Bærum.

"Kjære pårørende" er overskriften i et innlegg fra en ansatt i Bærum kommune som jobber på en skjermet demensavdeling.

LES INNLEGGET HER: Kjære pårørende, her kommer en bønn til deg

I innspillet fra den ansatte er det flere opplevelser som deles fra hverdagen for våre beboere, som ikke er verdig. Det fremkommer ikke fra hvilket sykehjem dette gjelder, noe som gjør det vanskelig å følge opp påstandene. Men jeg støtter at det er viktig å få med pårørende og andre frivillige for å skape en enda mer meningsfull hverdag på våre sykehjem.

Det er forskjell på en skjermet avdeling for demente og en somatisk avdeling. En skjermet avdeling fremstår ofte som trist, for kognitiv friske personer, da avdelingen skal være relativt minimalistisk med få synsinntrykk for beboerne. Det tilsier ikke at man ikke skal ha aktiviteter der, men alle aktivitetene passer ikke for alle.

Tilbudet for demente vil bli bedre når Carpe Diem Demenslandsby står ferdig i 2020, men en del av våre demente beboere vil fortsatt ha behov for en skjermet avdeling.

LES OGSÅ: Pårørende til demente: – Livsviktig å få pusterom

Det fremstilles som det er stor knapphet på ressurser til aktiviteter, og den påstanden støtter jeg ikke. Hvis man følger de respektive facebook-sidene til sykehjemmene, vil man få et lite innblikk i de aktivitetene som foregår for våre beboerne på sykehjemmene i Bærum. Alle sykehjemmene skal være UNIKT, og det er satt av store midler til aktiviteter ut over den ordinære driften. I år er det 3 millioner for aktivitetstiltak på sykehjemmene og dette øker til 4 millioner de neste årene.

Av de UNIK- aktivitetene som er på våre sykehjem, vil jeg nevene at det er 30 båtturer for våre beboere i sommer. Flere sykehjem arrangerer også fisketurer. Det er flere av sykehjemmene som har kafeer oppe hver dag, også på søndagene, som driftes av ungdom. Det har blitt arrangert poolparty, turer og sykkelturer med rickshaw daglig og det er ukentlige bussturer. Noen har månedlige besøk av dyr som lamaer og ponnier, i tillegg til at samtlige sykehjem har besøkshund. Det er flere steder som har høner eller gullfisk.

LES OGSÅ: Eldreomsorg i Bærum

Det er også Wii-maskiner for at det skal arrangerer virtuelle bowlingkvelder for beboere. Det er også Motiview på flere av sykehjemmene som motivasjonsverktøy som stimulerer eldre og personer med demens til økt fysisk aktivitet. Ved hjelp av levende bilder og lyd kan brukeren dra på sykkeltur i kjente omgivelser. Man har musikk ute og inne, kulturelle innslag og beboerne tas med ut for å spise i hagen i det fine sommerværet. Noen steder har de etablert kiosk eller bar som er åpen hver dag. Når det er store sportsbegivenheter, lages det også arrangementer på de respektive stedene. Det er utrolig mange små positive tiltak som gjør at våre beboere skal «leve hele livet», uansett om de er på en skjermet eller somatisk avdeling.’

Det er månedlige restaurantkvelder for beboere og pårørende. Det blir arrangert egne kinoforestillinger, Strandfestivalen, tur til Sæteren gård, vinteraktivitetsdag for å nevne noen av de felles aktivitetene.

 

Dessverre er ikke alle tjenestestedene like foroverlent og deltar i aktivitetene, eller skaper sine egne aktiviteter. Det er både et ledelsesproblem og et ansatt problem. Jeg har selv vært med på mange av aktivitetene og ser at det er stor forskjell på holdningene blant ledere og ansatte fra tjenestested til tjenestested. Dette gjelder både for holdninger til frivillige, pårørende og beboere.

En ting er midler for hverdagsaktiviteter og større arrangementer, men det som er like viktig er holdningen blant våre ansatte for at man skal skape en meningsfylt hverdag for våre beboere. Jeg ser at de aller fleste sykehjemmene tar aktivitet på alvor, men vi skal bli bedre på alle sykehjemmene våre.

 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.