Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Til ungdommen

– Selvsagt er jeg ikke tilhenger av «vandalisme og hærverk». Ei heller store ansamlinger som kun har til hensikt å «henge», skriver Paal Alme etter sist helgs bråk på Snarøya.

Foto: JOAKIM S. ENGER

Går man til litteraturen, vil man finne mangt og meget om ungdom – og hvilke utfordringer det er å bli voksen. Mye er skrevet og sagt for å belyse denne brytningstiden som alle skal gjennom – eller har vært gjennom.

Alle? Man kan spørre om Rolf Rasch-Engh noensinne har vært ung. Eller hva han har fått med seg av leseferdighet på folkeskolen. 

For maken til bredside mot en som forsvarer ungdom på generelt grunnlag – og ikke de handlinger som noen utskudd foretok på Halden for en uke siden – ja det skal man lete lenge etter.

Selvsagt er jeg ikke tilhenger av «vandalisme og hærverk». Ei heller store ansamlinger som kun har til hensikt å «henge». 

Hvordan innsender kan tolke mine synspunkter i en slik retning, får stå for mannens evne til å lese og forstå klare budskap.

Ja – jeg har sittet i styret i Snarøen vel i over ti år. En krevende jobb – med mye positivt man kan få til for sine sambygdinger, men også vanskelige saker, der voksne tillater seg handlinger som konkurrerer godt med hva ungdommen kan finne på.

Jeg har selv vært med å etablere «Fornebupiloten», en organisasjon som skal fungere som en møteplass, katalysator og ressurs for lokalbefolkningen – ikke minst de unge.

Snart to år siden oppstart, og mye er på plass. Samarbeid med Obos har gitt fine tiltak på Punkt, med aktiviteter for og med våre unge.

At vi også på Kultursenteret med kyndig bistand fra fagfolk, har fått opp og stå en flysimulator, laget av elever på Rud videregående, synes jeg er flott! Her er det ungdommen selv, de med teknisk kompetanse – de med programmeringsevner – og de som drømmer om et yrke innenfor luftfarten, som i samarbeid har fått dette på plass. Og det er åpent for publikum!

Det er alltid en vei å gå for å komme til målet, spesielt når målet ikke er klart definert. Men å få de unge selv på banen er viktig. Et samarbeid med de store bedriftene på Fornebu ville være flott. Den bedriften som først kommer på banen med gode planer for samhandling med våre unge – vil garantert score høyt.

Jeg har nå levert stafettpinnen til ny styreleder på Snarøya. Jeg ser frem til å se hva de vil få til for lokalsamfunnet, der jeg i alle disse årene aldri har observert noe tilbud fra Rasch-Engh – ei heller noen deltagelse på våre årsmøter, der vi redegjør for hva velet holder på med i det daglige.

Jeg beklager Rasch-Engh, at jeg ikke kommer til å revurdere min oppfatning av ungdom på generelt grunnlag. Tilbakemeldingene jeg har fått fra fagfolk, er faktisk en takk, for at jeg tar ungdom i forsvar. Flere har sendt SMS-er og gitt uttrykk for at de er glade for at man ikke hopper på den vanlige galeien – og stempler de unge «nord og ned».

Her er vi ved sakens kjerne: Det som trengs er forebygging. Tilrettelegge for at våre unge har noe å se frem mot – at de har rammebetingelser og forbilder. At foreldrene kjenner sitt ansvar – og rettleder og viser hva og hvordan!

Her er det nok langt mer å hente, enn at jeg skal «revurdere mitt syn på ungdommen».

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.