Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Til russens foreldre

RUSSEBUSS: – De sirlige bussreglene har regler og prosedyrer for allslags, kanskje med unntak av prosedyrene for medmenneskelig og empatisk behandling av klassekompisene eller bestevennen som ikke kom med, skriver innsenderen.

Til ettertanke. Russebussene er vår tids mobber.

Hvor mange ganger har vi hørt foreldre snakke varmt om hvor fint det er at ungdommen deres har «valgt» å være på russebuss, hvor de utvikler gode personlige relasjoner med sine jevnårige som varer livet ut, der de i prosessen med kjøp og restaurering av bussen utvikler selvstendighet og lærer å leve og bruke penger etter budsjett?

Les også: Rektor advarer foreldre om narkobruk i russefeiringen

Les også: Russebuss fratatt lydanlegg etter gjentatte advarsler

Les også: Nå er det russetid og klagetid

Vi hører det hvert år, og det er til og med foreldre med nær gjennomsnittlig empati og ofte noen med fornuften i behold som sier disse tingene i ramme alvor.

De har kanskje ikke følt på kroppen at jenta eller gutten deres var lunken og sa nei til russebuss fordi de ikke hadde råd.

For det er jo selvsagt slik at bussen blir 100 prosent betalt gjennom dugnad, riktignok hver helg gjennom nesten to år.

Dessuten er det jo sjelden en alternativ kost eller alternativ bruk av tiden som trenger å bli tatt med i disse regnestykkene … … for dem som har råd, mener jeg.

De har kanskje heller ikke følt på kroppen at ungdommen deres hadde lyst, men ble nedstemt, da kun 10 av de 20 på bussen stemte på henne/han, og det kreves jo som kjent 80 prosent flertallsovervekt for å bli innstemt.

De sirlige bussreglene over nærmere 20 sider, utviklet av bussens organisasjonskomité, har jo regler og prosedyrer for allslags, kanskje med unntak av prosedyrene for medmenneskelig og empatisk behandling av klassekompisene eller bestevennen som ikke kom med.

Har de følt på kroppen at ungdommen plutselig forsvant fra gjestelistene til bursdager, treningsinvitasjonene, nyttårsaftenfestene, 17. mai-frokostene, hytteturene, sydenturene og stort sett all annen sosial aktivitet utenfor skolens regi?

De tenker kanskje at det tross alt ikke er en menneskerett å bli likt av alle eller å bli invitert på alt.

Derimot har de nok kanskje følt på kroppen at det blir litt mye festing etter at russebussgjengen ble etablert.

Men det er jo en del av det å bli voksen, trøster de seg vel med.

Politiet er jo dessuten rimelig hårsåre når de til stadighet avslutter festene for de nyetablerte russebussgjengene for disse 16/17-åringene bare fordi det konsumeres alkohol.

Les også: Her går startskuddet for fire uker med russefest

Les også: Politiet roser russen etter rolig start

Les også: Russen velger bort bussen

Det er jo bedre at foreldrene gir dem anledning til å feste med måte, les: får øl og vin av foreldrene, enn at de farer på bygda og skaffer selv sterkere varer og raver gatelangs, får vi høre.

Politiet har riktignok erfaring gjennom tiår som tilsier at foreldrenes aksept er døråpneren til problemet, men hvem er de til å belære høyt utdannede foreldre med inntekt over snittet?

Det gikk jo bra med foreldrene, enda de var på hjemmealenefester da deres foreldre nesten hver helg var i Hemsedal med minstemann og kjørte porter.

Og skolen da; disse foreldrene har kanskje følt litt på at skolen bruser litt med fjærene før hver russetid, når skolen for å kunne hake av i boken at de har tatt tak, ber russebussene la de andre være med å «rulle», slik at de får føle litt av fellesskapet og ikke blir helt utestengt.

Ja, fordi det er jo ingen sak å være helt ute av det i nærmere to år, og så slenge seg med på en «rulling» med de innvidde.

Og da er jo allting bra igjen! Og er du ikke varm nok i trøya, men føler innbyttepuls av den grunn, får du takke deg selv.

Skal man le eller gråte av skolene og foreldrene som farer over dette med en harelabb og lar 16/17-åringene styre dette selv?

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

For empati med de andre som ikke er innenfor, er jo styrken til disse ungdommene, der er de jo ferdig utlært.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.