Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tiden er inne nå

JA TIL SKOLEMAT: I kommunestyremøtet i Asker 9. april fremmet May Myklebust (Ap) en interpellasjon om skolemat.

I forrige møte debatterte kommunestyret i Asker et forslag fra Ap om pilotprosjekt for mat på barneskolene.

Dette er en gammel debatt, og mitt håp var at vi nå kunne diskutere hvordan og ikke hvorfor. Jeg var derfor veldig spent.

Det positive var at et flertall av representantene, inklusive ordfører og rådmann, ikke lenger debatterte imot mat i skolen men, finansieringen.

«Tiden er ikke inne nå, det er så mye annet kommunen må bruke penger på nå», var Høyres svar.

Det er noe tafatt over debatten i Asker. Torsdag før påske kunne vi lese i Budstikka om styremedlem i Asker Frp, Tove Eggen, som mente at Å sørge for skolemat er en oppgave foreldrene fint klarer selv for sine barn. Dette handler ikke om foreldrenes eller elevenes kunnskaper til å lage mat. Det er et konservativt blindspor.

For Ap handler det om følgende: God og riktig ernæring er bra og bør ha høyt fokus på alle skoler. AP støtter seg til forskning og folkehelseinstituttets anbefalinger. Forskning viser at skolemat reduserer sosiale helseforskjeller.

Les Arnt Steffensen i Delta: Skolemat handler om dem som faller utenfor

For å oppnå denne gevinsten må maten være gratis. Det hevdes at 86 prosent av elevene har med seg matpakke. Med rundt 350 elever i gjennomsnitt på skolene i Asker, så betyr det at rundt 50 elever på hver skole ikke har matpakke.

Det er ikke tilfeldig hvem de 50 elevene er. Det er stort sett de samme 50 elevene hver gang.

De sliter med konsentrasjonen, lærer mindre og trives dårligere på skolen. Det er slett ikke bare barn fra lavinntektsfamilier som ikke har med matpakke. Det er mange foreldre som i en travel hverdag lar seg friste til å gi barna penger til å kjøpe mat på veien. Problemet er at pengene ofte brukes til boller, brus og snacks.

Les mer på budstikka.no/debatt

Det handler om solidaritet med dem som ikke har med mat på skolen, det handler om en erkjennelse at ernæring skaper godt læringsmiljø. Det handler om å ta i bruk kunnskapen som forskning gir oss og se på andre land og byer.

Det er noe underlig at en lektor ikke ser disse poengene.

Sverige og Finland har lenge hatt gratis skolemat for alle. I Oslo har bydel Sagene gratis skolemat på alle bydels skoler, uten behov for ombygging av skolebygget. Kommunen bruker rundt kroner 125.000 per skole per år. Her serveres det enkel og sunn mat i fellesrom. Dette har altså ikke Askers ordfører råd til.

Vi mener at det handler om å investere i det viktigste vi har, våre barn. Da er det trist å konstatere at flertallet i kommunestyret ikke ønsker å være solidariske.

Arbeiderpartiet vil arbeide for å innføre et sunt og gratis skolemåltid for alle elever i grunnskolen. Vi vil foreslå at kommunene som ønsker det får tilskudd til oppstart. Staten skal ta største delen av kostnaden. Mat i magen er viktig for læring, trivsel og god helse.

Les også May Myklebusts innlegg Ja til skolemat på barneskolene

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.