Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tid for munnbind

– Munnbind må inn i skolen. Her kan Asker og Bærum gå foran og vise vei, skriver innsenderen.

– Munnbind må inn i skolen. Her kan Asker og Bærum gå foran og vise vei, skriver innsenderen.

Foto: Knut Bjerke

Nå som smitten i samfunnet blomstrer vilt, og svaret fra myndighetene er «nedstengning», er det på tide å gå en ny runde rundt debatten om munnbind.

For et år siden ble forslag om bruk av munnbind kontant avfeid. Fagfolk tok til og med avstand fra bruken; de mente munnbind kunne gjøre vondt verre.

Ettersom månedene gikk og smitten skyllet inn over oss i stadig nye bølger, kom munnbind på banen. Flyselskapene krevde bruk av munnbind. Så kom myndighetene etter med anbefaling, og, etter hvert, påbud i kjøpesentre og så videre. I dag snakkes det om at man bør bruke munnbind, dersom man ikke kan holde nødvendig avstand.

Men munnbind i skolen er, foreløpig, ikke noe tema. Det bør det bli!

Et hovedmål for myndighetene er å skjerme barn og ungdom så godt som mulig fra smitte og påfølgende karantene og isolasjon. Men smitten florerer, selv i barneskolen, og klasse etter klasse sendes i karantene. 

Når man antar at bruken av munnbind beskytter dobbelt så bra som ikke bruk, er det påfallende at tanken ikke engang har vært luftet: Munnbind må inn i skolen. Her kan Asker og Bærum gå foran og vise vei.

Fagfolkene kan ikke hevde at dette er ukjent for dem. I flere andre land brukes munnbind i skolen. I Spania, for eksempel, går små og større med munnbind hele dagen; de bytter til nytt etter lunsj.

For oss eldre er munnbind slett ikke ukjent, selv om vi helt frem til vår tid stort sett har knyttet det til andre kulturer. I Japan har man brukt munnbind i generasjoner, dels for at man ikke skal smitte andre når man er syk, dels for å beskytte seg selv. 

Når min tannlege har brukt munnbind så langt tilbake som jeg kan huske, er det for å beskytte både pasienten og seg selv.

Det er ikke et argument at munnbind er ubehagelig og en unødvendig byrde for de unge. Da hadde elevene nok raskt lurt det vekk fra nesen når læreren så en annen vei. Men det skjer ikke. Det er kult å gå med munnbind. Det ser vi på busser og T-baner. Der bruker de unge munnbind.

Nå er det tid for munnbind i skolen. Og i Norge vil det, etter min mening, være en selvfølge at skolen stiller opp med gratis munnbind, to hver dag, og opplæring i bruken. 

Politikere og skolefolk i Asker og Bærum kan ta denne utfordringen på strak arm; kostnadene er mikroskopiske opp mot alternativet, fortsatt smittevekst.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.