Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Thanksgiving Day og Black Friday

SALG: Rush av kunder da Black Friday åpnet på Storsenteret i Sandvika sist fredag.

Kanskje andre har det som meg, hva ligger bak disse to dagene?

Det jeg har funnet frem til følger her; Thanksgiving Day er en engelsk takksigelsesdag, opprinnelig en religiøs takkefest for «årets grøde». I USA feires den siste torsdag i november og er en offentlig helligdag. Det er tradisjon at presidenten, under stor seremoniell oppmerksomhet, benåder en gås.

Les også: Black Friday skaper debatt og reaksjoner

Les også: Flere sto i kø til tross for Black Friday "tyvstart"

Den første feiringen av Black Friday skal ha funnet sted på 1800-tallet. En finanskrise rundt 1869 skal visstnok ha vært årsaken. Handelsstanden fant ut at de skulle redusere prisene drastisk.

Det hele ble en stor suksess og medførte at «røde tall ble forvandlet til sorte». Hvilket medførte at det har blitt en årlig tradisjon.

Etter hvert har Black Friday spredt seg til en rekke land, og den 26. november 2010 ble den for første gang lansert i Norge, etter hva jeg har forstått.

Mange varehus og butikker åpner allerede klokken 04.00–05.00, og folk stiller seg opp utenfor opptil 6–8 timer i forveien.

Personlig tror jeg mange blir lurt. De tror alle varene er nedsatt, noe som nok ikke er tilfelle.

Med Black Friday begynner julehandelen for alvor. Jeg vet jeg har mange med meg når jeg synes dette har blitt en tragisk aktivitet. Mange lar seg friste og kjøper langt mer enn de burde, og ikke minst, har behov for. Bruk og kast er altfor utbredt.

Mange steder i Norge, også her på Fornebu, er det etablert gjenbruksbutikker hvor folk kan levere inn ting de ikke har bruk for lenger.

Dette er positivt, og de ansatte i disse butikkene arbeider gratis. Inntektene går uavkortet til veldedige formål.

Det var gledelig å se på NRK fredag 23. november at en rekke ungdommer hadde etablert noe de kalte «Grønn Fredag». De hadde funnet frem til lokaler hvor folk kunne levere inn gjenstander/klær og få med seg gratis noe som andre hadde levert inn.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Jeg synes Thanksgiving er en fin gest, men Black Friday er noe vi bør ta avstand fra.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler