Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tenk om vi mister polet i Bærum

– Ungdom i Bærum har også et høyt alkoholforbruk, høyere enn landsgjennomsnittet. Vi vet at vi som foreldre er viktige forbilder for de unge, rollemodeller, skriver innsenderen.

– Ungdom i Bærum har også et høyt alkoholforbruk, høyere enn landsgjennomsnittet. Vi vet at vi som foreldre er viktige forbilder for de unge, rollemodeller, skriver innsenderen.

Foto: Knut Bjerke

Vil vi det? Folk liker polet.

Det har hyggelig og kunnskapsrik betjening og godt utvalg. Prisene er ikke så ille. I tillegg er det vårt beste alkoholpolitiske virkemiddel. 

Norsk alkoholpolitikk er først og fremst helsepolitikk, ikke næringspolitikk. Alkoholen er ett av vårt samfunns største problemer, både sosialt, helsemessig og økonomisk. Det koster oss 22 milliarder kroner i året. Tapte arbeidsdager er anslått til 1,3 millioner! 

Vinmonopolet er unntak fra EØS-rettens prinsipp om fri handel, fordi det er viktig og effektivt tiltak for å beskytte folkehelsen. Imidlertid avhenger dette av at vi fører en helhetlig og sammenhengende, konsistent politikk, der målet er å beskytte folkehelsen og begrense konsumet. 

En liberalisering av alkoholpolitikken er derfor et sjansespill. Høyres forslag til partiprogram kan slå beina under Vinmonopolet.

Det er kanskje «skummelt» å ta opp dette i Budstikka, en lokalavis i kommuner der alkohol i enda større grad enn mange andre steder er en del av kulturen, der Høyre har makten, der vi drikker mer kontinentalt og «sømmelig» og vi tilsynelatende ikke har store alkoholproblemer, men lever tilsynelatende velfungerende liv. 

Men vi vet at alkohol ikke bare gir gleder, men også sorger, også her. Alkoholbruken er imidlertid mer usynlig, godt gjemt inne i private stuer og møblerte hjem. Mye skjuler seg bak fine fasader, og det er ikke til å stikke under stol at mange nok også tenker at det av og til blir litt mye.

Ungdom i Bærum har også et høyt alkoholforbruk, høyere enn landsgjennomsnittet. Vi vet at vi som foreldre er viktige forbilder for de unge, rollemodeller. 

Vi vet at alkohol ikke bare gir gleder, men også sorger, også her.

Vi vet også at svært få av dem som prøver cannabis – som mange foreldre er mye reddere for – gjør det i edru tilstand. Slik utprøving skjer gjerne under alkoholpåvirkning.

Det er så mye som taler for at vi ikke bør liberalisere alkoholpolitikken, hensynet til helsen (at det er helse i et glass rødvin om dagen er avleggs, i hvert fall svært omdiskutert, kunnskap), hensynet til barn og unge og hensynet til tredjepart – alle de som sliter og plages av andres drikking. 

Det er bred politisk enighet i Norge om å redusere det skadelige konsumet av alkohol. Norge har dessuten forpliktet seg til å redusere alkoholforbruket i befolkningen med minst 10 prosent innen 2025 sammenlignet med 2010 (bærekraftsmålene). 

Høyre har sluttet seg til dette målet. Høyres programforslag rokker ved WHOs «best buys» for å begrense alkoholskader ved at det vil resultere i billigere og mer tilgjengelig alkohol, i tillegg til å sette Vinmonopolet og reklameforbudet i spill. 

Regjeringen er i ferd med å ferdigstille en nasjonal alkoholstrategi som skal bidra til å nå målet om redusert skadelig alkoholkonsum. Med dette programforslaget går Høyres alkoholpolitikk i motsatt retning og undergraver dette viktige arbeidet.

Denne liberaliseringen er paradoksal, sett i lys av det ovenfor nevnte arbeidet. Da blir spørsmålet om man virkelig mener alvor.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.