Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Telefonvenn – et ekstra behov i disse koronatider?

Karl Bønnhoff i Asker eldreråd skriver om Telefonvenn-tilbudet, som har som mål å forebygge ensomhet.

Foto: DAG TUFTE

Villet ensomhet er greit for noen, men for de fleste av oss som nå har isolert seg i hjemmene våre, kan ensomhet føles som en byrde. Ensomhet kan gi negative konsekvenser for psyken. Det sies enkelte ganger at vi på en øde øy kan klare oss noen dager uten vann og litt lenger uten mat. Ingen å kommunisere med kan kanskje oppleves som enda verre for mange.

Når vi nå ikke kan ha nærkontakt og treffes som vanlig har de fleste av oss en telefon/mobiltelefon som det mest vanlige kommunikasjonsverktøy. I «gamle dager» snakket vi om «jungeltelegrafen», og nå kan vi heller ikke bruke kostnader som unnskyldning for ikke å ringe venner og familie. Men mange har begrenset med familie og venner, og ikke minst seniorer har dessverre opplevd å ha mistet mange av de man tidligere hadde kontakt med.

Eldrerådet i Asker stiller seg derfor bak en forsterket dugnadsånd i disse koronatider for å skape eller bidra til økt kontakt. Det er særdeles viktig at nettopp ufrivillig ensomhet bekjempes sterkere i tider hvor mange er usikre, bekymret eller redde. Mange har allerede fått hverdagen tøffere inn på seg med betydelig økonomiske problemer for seg og sine.

Eldrerådet vil derfor henstille til de som har lyst å være telefonvenn eller ønsker en telefonvenn å snakke med om å melde seg til frivillighet på dette området. Det forventes ikke at man er profesjonell psykolog /psykiater. Evne til å lytte, motivere og bringe «lys i hverdagen» på telefon er den beste kvalifikasjonen.

De tre kommunale frivillighetssentralene i Asker, Asker-, Røyken- og Hurum frivillighetssentral er med i den nasjonale «Telefonvenn»-kampanjen. 

Er du bruker av nett, er det enkelt å bli Telefonvenn. Gå til www.telefonvenn.no og følg stegene som beskrives der. På siden står også tips og råd. Om du heller ønsker det, kan du ringe en av de kommunale frivillighetssentralene eller til Asker kommune, så blir du hjulpet videre til nærmeste frivillighetssentral. Du kan også bruke appen Nyby.

Det vil bli tatt en prat med alle som vil bli en telefonvenn eller ønsker å få en Telefonvenn. Selvsagt er taushetsløfte om private opplysninger viktig.

I disse tider kan ordtaket være «et problem kan være døråpner for nye muligheter» Vi i Asker Eldreråd kan absolutt oppfordre til å bruke koronatiden til å bli telefonvenn.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.