Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tastesyken på Bærum sykehus og pengene

– Hvordan i all verden blir et japansk firma engasjert i parkering i Bærum? spør innsenderen om parkeringen ved Bærum sykehus.

– Hvordan i all verden blir et japansk firma engasjert i parkering i Bærum? spør innsenderen om parkeringen ved Bærum sykehus.

Foto: KIM VAN DER LINDEN

Jeg har mottatt en del spørsmål om tall og annet fra lesere av mine tidligere innlegg om parkeringen ved Bærum sykehus. Jeg skal prøve å summere opp som følger:

Jeg parkerte og betalte 24 kroner for min parkering på en automat som ikke leverte noen kvittering. Dette kjøpet ble kansellert av selger og byttet med en bot på 600 kroner. Mitt bevis på at jeg betalte foreligger på min bankutskrift.

Jeg kunne få igjen mine 24 kroner om jeg betalte 600 kroner. Dette syntes jeg var et brudd på både kjøpsloven og generelle menneskerettigheter og så ingen grunn til å betale et slikt totalt uetisk krav.

Jeg har endt opp med et stort pengekrav på 8.083 kroner fra parkeringsselskapet, Aimo Park Norway, og en betalingsanmerkning etter en juridisk hekseprosess.

Tastefeil skal svi.

Et kjempestort firma, Sumitomo i Japan, kjøpte firmaer med parkeringsavtaler i Norden med sykehus og andre oppdragsgivere for 4.000 millioner kroner.

Du leser riktig, 4 milliarder kroner kontant betalte Sumitomo for firmaer med rettigheter til å ilegge bøter som bransjen kaller kontrollgebyr og jeg kaller bøter og tastesykemedisin.

Disse pengene gikk ikke til eiendomseiere eller sykehusene i Norden. Pengene, alle de fire tusen millionene, gikk til et oppkjøpsfirma i New York som hadde kjøpt opp parkeringsfirmaene. Sumitomo kjøpte nemlig ikke disse rettighetene og firmaene fra norske grunneiere, men fra KKR & Co. Inc. (tidligere Kohlberg Kravis Roberts & Co) som hadde sikret seg disse rettighetene.

Aimo Park AS er nå en del av Sumitomo-konsernet.

Hvordan i all verden blir et japansk firma engasjert i parkering i Bærum? Det lurte jeg også på og ble minnet om «Deep Throat» som sa «Follow the money».

Jeg gjorde så og fant at Norges Bank Investment Management (NBIM) og Statens Pensjonsfond Utland (SPU), Oljefondet, har investert cirka 8 milliarder kroner i Sumitomo-konsernet.

Helse- og omsorgsdepartementet har neppe noe med denne forretningen å gjøre. Finansdepartementet kan kanskje smile, men nå er det dets ansvar å følge opp reglene som er etablert for Oljefondets investeringer, som etikk og menneskerettighetene og kanskje mer.

Sumitomo må nå forrente en kapital på 4 milliarder kroner og levere en fortjeneste som tilfredsstiller sine eiere.

Oppkjøpsfondet, KKR er en soleklar vinner i denne handelen. Taperne er selvstyreretten, grunneierne, staten ved sin eiendomsforvaltning, kommuner og selvfølgelig brukerne, som er pasientene og de besøkende på sykehusene.

Vestre Viken Helseforetak kan ha fraskrevet seg all styringsrett over sine parkeringsplasser til parkeringsfirmaet.

Tastesyken og viruset er menneskeskapt og oppstått i Norge, reist til Nederland, mutert og sendt videre til New York, mutert og sendt videre til Japan, mutert og returnert til Norge.

Jeg spår at tastesyken vil overleve etter at koronaviruset er bekjempet om ikke politikere rydder opp i lovverket og sørger for en vaksine som vil fungere.

Litt olje på problemet i Bærum kan bli bra.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.