Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tastesyken på Bærum sykehus og andre steder

– Blir Vestre Viken helseforetak tilgodesett og finansiert av alle disse gule bøtene, i «nytale» kontrollgebyr, som pynter opp parkeringsplassen på Bærum sykehus sammen med løvetann og hestehov? spør innsenderen.

– Blir Vestre Viken helseforetak tilgodesett og finansiert av alle disse gule bøtene, i «nytale» kontrollgebyr, som pynter opp parkeringsplassen på Bærum sykehus sammen med løvetann og hestehov? spør innsenderen.

Foto: KIM VAN DER LINDEN

Da mine tidligere henvendelser til Vestre Viken helseforetak om parkeringen på Bærum sykehus og tastesyken med dens konsekvenser har blitt møtt med øredøvende taushet, prøver jeg igjen og stiller noen enkle, men prinsipielle spørsmål som også kan ha litt generell interesse, også samfunnsmedisinsk og sosialmedisinsk. 

Hvorfor velger Vestre Viken et parkeringsselskap som har og har hatt store utenlandske eiere?

Blant annet av verdens største oppkjøpsselskap, KKR & Co. Inc. i New York, et selskap som neppe var særlig opptatt av hverken sosialmedisin eller samfunnsmedisin eller andre ting som vi er vant med i Norge. 

Tvert imot, her er det kun to ting som gjelder, nemlig profittmaksimering og børsnotering.

KKR solgte sitt eierskap i parkeringsselskapene i Norge, Sverige og Finland til et megaselskap i Japan ved navn Sumitomo for 400 millioner euro i 2019. 

Dette utgjør over 4.000 millioner kroner. Parkeringsbransjen er tydeligvis både lukrativ og ettertraktet av internasjonal storkapital.

Sumitomo kjøpte en kundemasse med 370.000 parkeringsplasser for cirka 1.100 kroner per stykk i disse tre landene og med mange norske sykehus i kundemassen. Hvor mange bøter som utstedes hvert år kan man bare undres over, men trolig er bøtene en viktig del av prisdannelsen og forventet forrentning av investeringen.

Med 1 promille bøter à 600 kroner per plass per dag blir inntektene 220.000 kroner per dag, med 1 prosent blir summen over 2 millioner kroner per dag i sum i disse tre landene.

Tallene er naturlig nok forretningshemmeligheter og dypt begravet, men bøtene kommer neppe allmennheten til gode selv om selve plassen er eid av Den norske stat eller den lokale kommunen.

Kvittering for kjøp av parkering er bare noe tull og helt unødvendig, hevder bransjen og slipper unna med det. Parkeringsklagenemnda synes det er helt greit. 

Blir Vestre Viken helseforetak tilgodesett og finansiert av alle disse gule bøtene, i «nytale» kontrollgebyr, som pynter opp parkeringsplassen på Bærum sykehus sammen med løvetann og hestehov?

Hva står det i parkeringsavtalen om fordeling av inntektene av parkeringsbøtene? Ligger disse inntektene inne i budsjettene til Vestre Viken? Eller går de alle rett i lomma på operatøren?

Sumitomo har som KKR enorme ressurser til lobbying, det vil blant annet si påvirkning av myndigheter og regelverk i alle de land de har interesser. Vi blir alle små i sammenligning. Hvorfor velger Vestre Viken å bli en brikke i dette internasjonale pengespillet?

Hva gjør parkeringen på Bærum sykehus interessant for den internasjonale storkapitalen?

Hvorfor ikke benytte for eksempel Bærum kommune til å drifte parkeringskontrollen? Den krever ikke raketteknologi. Den er også selvfinansierende og vel så det.

Kommunen har jo allerede et apparat for dette, men kanskje ikke den hæren av advokater og lobbyister som herværende operatør.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.