Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tastesykeepidemien på Bærum sykehus

– Hva velger Vestre Viken helseforetak, som setter premissene, å gjøre med disse parkeringssakene? spør innsenderen.

– Hva velger Vestre Viken helseforetak, som setter premissene, å gjøre med disse parkeringssakene? spør innsenderen.

Foto: KIM VAN DER LINDEN

Åpent brev til Vestre Viken helseforetak:

Tastesyke er noe man kan bli infisert med når man har parkert og betalt ved Bærum sykehus.

Årsaken kan være stress, hastverk, timeavtaler, høy puls og parkeringsautomater som ikke gir en vanlig papirkvittering som viser hva man har tastet inn, hva man har kjøpt og betalt. Kunden vet altså ikke hva som er tastet inn, og automaten gir ingen melding om tastefeil.

Tastesyke kom til Norge med den digitale revolusjonen som skulle erstatte kostbare, trege og brysomme analoge løsninger. Enkelte bransjer så her muligheter til å kutte både hjørner og utgifter og samtidig øke sine inntekter på en kontroversiell måte.

Tastesyken kan kureres ved å betale medisinen, en bot på 600 kroner. Da får man igjen de 24 kronene som er betalt for varen. For dem som ikke synes dette er greit, blir medisinen femdoblet pluss litt ekstra, man havner i den økonomiske gapestokken og får besøk av overlegen, det vil si namsfogden.

24 kroner ble betalt for parkeringen. 3.309,49 kroner kreves i tillegg. Flott profittmargin! Ikke nok, nå er kravet plutselig blitt 8.083,12 kroner. 

God butikk? Hvorfor/hvordan kan dette være dette lovlig?

Juridisk ansvarlig i vedkommende parkeringsselskap uttaler at tastefeil er ganske vanlig, ikke rart at selskapet hadde en omsetning på cirka 670 millioner kroner i 2019. Butikk er jo butikk, men kvittering er bare noe tull. Vi vet jo hva som er tastet.

Tastesyken er introdusert av parkeringsbransjen som er både selger, lovgiver, dommer, jury og straffende instans i et enkelt kontraktsforhold der den intetanende kjøperen er rettsløs etter at kjøpet er gjort.

Tastesykdommen kan unngås enkelt ved at automatene leverer en kvittering, eller enda bedre, kanskje skulle Vestre Viken helseforetak gjøre parkeringen gratis med automatisk registrering. Da slipper man å bry politi, inkassoselskaper, namsfogd, rettsvesen og den intetanende synder. Bøtene går vel neppe til helseforetaket, eller?

Hva velger Vestre Viken helseforetak, som setter premissene, å gjøre med disse parkeringssakene?

Doktor Pangloss mente at alt her i verden var til for det gode, men Candide erfarte noe annet. Det er det altfor mange som har erfart, og nå protesterer vi. Blir det nødvendig med et gruppesøksmål?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.