Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tar ikke folket på alvor

KRITISERES: – Motviljen mot å høre innbyggerne i form av en folkeavstemning står i sterk motstrid til forsikringer fra ordfører, om at det legges opp til et bredest mulig kunnskapsgrunnlag basert på en åpen og tilgjengelig prosess, skriver innsenderne. Her Askers ordfører Lene Conradi (H) på et folkemøte i Asker kulturhus om kommunesammenslåing. FOTO: KNUT BJERKE

Kommuner. Ta lokaldemokratiet på alvor – ikke noe mandat for sammenslåing.

Kommunestyret i Asker behandlet innbyggerinitiativet om folkeavstemning om kommunesammenslåing like før pinse. Det ble dessverre en oppvisning i mer eller mindre kreative begrunnelser for hvorfor man ikke vil ta folket på alvor.

En etter en var de oppe på talerstolen: Representanter for partiene som ikke ønsker folkeavstemning om dette viktige spørsmålet: Høyre og Arbeiderpartiet.

Argumentet som gikk igjen var at dette nå er for sent å gjennomføre, selv om rådmannen på direkte spørsmål tilbakeviste akkurat det.

Les også: Har vi folkestyre i Asker?

Les også: Rådmannen trosser folkemeningen

Les også: – Røyken og Asker hører også til Oslo

De samme partiene fremholdt videre at dette er et spørsmål som ikke egner seg for en folkeavstemning, da folk egentlig ikke har forutsetninger for å ta stilling til det viktigste spørsmålet i Asker de neste 50 til 100 årene.

Det mest «kreative» argumentet var likevel at det var så dårlig oppslutning om folkeavstemningen i Rælingen at det ikke burde avholdes folkeavstemning i Asker…

Motviljen mot å høre innbyggerne i form av en folkeavstemning står i sterk motstrid til forsikringer fra ordfører, om at det legges opp til et bredest mulig kunnskapsgrunnlag basert på en åpen og tilgjengelig prosess.

Vi har etter hvert fått diverse konsulentrapporter og innbyggerundersøkelser som ikke har gitt noe sterkt mandat for en sammenslåing, snarere tvert imot.

Det har vært avholdt såkalte folkemøter som har liten verdi som beslutningsgrunnlag, det har vært kjørt noen «demokratiprosjekter» ved skolene i Asker og det har vært gjennomført en undersøkelse spesielt rettet mot næringslivet.

Bare rundt 12 prosent av de spurte bedriftene ga tilbakemelding, og av de som svarte hadde alternativet «Asker alene» relativt sett den høyeste andelen av «svært positive».

Les også: Rådmannen trosser folkemeningen

Les også: Å bli tatt på alvor

Les også: Ja til dagens Asker

Alt dette skal altså utgjøre kunnskapsgrunnlaget for Askers folkevalgte, og det fremstår mildt sagt som et paradoks at det eneste flertallet ikke vil ha som en del av beslutningsgrunnlaget er en rådgivende folkeavstemning!

For øvrig har ingen av rapportene, spørreundersøkelsene eller «folkemøtene» avdekket noe ønske om sammenslåing, ei heller har prosessen skapt bredt engasjement i befolkningen slik en folkeavstemning kunne ha gjort.

Undertegnede representanter står langt unna den demokratiforståelsen flere representanter ga uttrykk for i kommunestyret.

Denne «vi vet bedre enn folket-holdningen» har også kommet til uttrykk i etterkant av den siste innbyggerundersøkelsen, som ble lagt frem for kommunestyret i det samme møtet.

Her har andelen som ønsker at Asker skal fortsette som egen kommune, økt siden forrige undersøkelse. Ordfører konkluderer likevel med at dette ikke vil ha noe å si for den prosessen vi er inne i, og sier at vi fortsatt står med tre store bolker. Hun tror folk har for liten kunnskap om hva en sammenslåing vil innebære.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Prosessen rundt kommunesammenslåing har ikke vært god. Bare det å forhandle frem en felles plattform med Røyken og Hurum – før det er konkludert i hovedspørsmålet – hvorvidt Asker bør fortsett som egen kommune, er rimelig merkverdig.

Alternativet Asker, Røyken og Hurum er til overmål det alternativet som færrest i undersøkelsen sier de vil ha.

Undertegnede representanter er opptatt av å ta folk på alvor, og mener velgerne bør være skeptiske til politikere som sier de vet bedre enn dem.

Vi beklager at det ikke var flertall for en folkeavstemning i Asker, men vi kan samtidig forsikre kommunens innbyggere om at vi ikke føler at vi har noe sterkt mandat i ryggen for å gå for en sammenslåing i kommunestyrets juni-møte.

Om det likevel blir en sammenslåing, er det ganske enkelt fordi flertallet gjør dette politiske valget.

Slik er demokratiet, uten folkeavstemning, og der enkelte politikere mener de vet bedre enn de som har valgt dem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.