Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tanker etter sykehus- og behandlingsopphold

De siste 15 årene har jeg vært i stand til å besøke gamle venner og bekjente på de fleste bo- og behandlingssentre i Bærum. Min kone tilbragte sine siste fem måneder på Hospice Stabekk og Eikstunet Bo- og behandlingssenter for ca. halvannet år siden. Selv har jeg de siste fem ukene vært på Bærum sykehus, Dønski Bo- og behandlingssenter, samt Henie Onstad Trygghetsavdeling etter et fall i hjemmet.

Alle de stedene jeg har vært innom har personalet vært fantastiske når det gjelder omtanke og oppfølging av pasientene, dette på tross av lange og tøffe dager. Mitt inntrykk er at flere av sentrene har for få ansatte. Vi må være svært glade for at så mange av våre ny landsmenn jobber på disse stedene. Det er dog litt skremmende at norskkunnskapene ikke alltid er gode nok. Misforståelser grunnet kulturforskjeller oppstår det også en del av. For mange pasienter blir dagene lange og måltidene blir ofte dagens høydepunkter.

Etter hva jeg har forstått har alle sentrene mat fra samme sentralkjøkken.

Måten de forskjellige stedene behandler og presenterer  maten på varierer nok en del.

I mediene ser og hører vi at flere institusjoner rundt i landet etablerer egne kjøkken. Tilbudene og servicegraden er selvsagt avhengig av kommunenes økonomi og ikke minst prioriteringen som gjøres. Hjemmehjelptjenesten i Bærum har jeg erfaringer for er meget god. Beklageligvis må jeg si at jeg har opplevd og hørt om flere skremmende opplevelser med hensyn til folk som blir hjemsendt mot sin vilje. De mener det er for tidlig, engstelige for å være alene, og bor ofte i bolig med trapper. Dette på tross av at de blir garantert god hjemmehjelp. Det er tydelig at kommunen regner med god avlastning med hjelp fra familien. Dette er ikke usannsynlig, men mange pårørende har ofte «sitt å stri med» – Av egen erfaring. Bor du i en bolig, eksempelvis med trapper, flytt i tide til en leilighet hvor du har mye større sjanser til å greie deg selv. Man kan ikke regne med å få langtidsopphold på et bo- og behandlingssenter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.