Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Tall til å bli svimmel av

Fylkesrådsleder Halvard Ingebrigtsen (Ap) presenterte mandag en krisepakke fra Viken på flere hundre millioner kroner.
Foto: KARL BRAANAAS

Liv og helse har naturlig nok stått helt sentralt i kampen mot et koronavirus det ikke finnes vaksine mot. Det spørsmålet som vokser for hver dag er om det finnes en økonomisk vaksine mot de problemene næringslivet opplever. De utfordringene er i ferd med å bli en trussel mot folkehelsen, de også.

For de tallene NHO Viken Oslo presenterer er til å bli svimmel av. Akkurat nå går hver tredje bedriftsleder i Asker og Bærum rundt og vurderer oppsigelser av ansatte. Oppsigelser, merk det, ikke permitteringer.

Vi kan med andre ord være kort tid unna en massiv arbeidsledighet i våre to kommuner med de kortsiktige og langsiktige utfordringene det bringer med seg. 7656 personer hadde mandag søkt om dagpenger hos Nav. Dette vil sette manges psykiske helse på prøve.

Til nå har veldig mye vært fokusert på reiseliv, handel og servicebedrifter. Men hele næringslivets maskineri er fylt av sand.

I Asker svarer 54 prosent av bedriftene at de opplever lavere etterspørsel eller kanselleringer. I motsatt ende svarer halvparten av bedriftene i undersøkelsen at de sliter med å levere varer og tjenester. Konsekvensene av både lavere tilbud og etterspørsel sender bedriftene rett inn i en økonomisk skvis. Nesten hver tredje bedrift sier de mangler penger til å betale regninger som snart forfaller.

Vi kan være kort tid unna en massiv arbeidsledighet i våre to kommuner

Enn så lenge har mye handlet om de nasjonale pakkene som regjeringen har lagt frem. Mandag kom også fylkesrådet i Viken med sin første pakke i samarbeid med LO og NHO.

Krisepakken er på noen hundre millioner kroner og består av 16 konkrete tiltak. Den må anses som en start. Flere pakker vil måtte komme. 

Blant tiltakene er å forsere vedlikehold av fylkeskommunens bygninger. Det kan gi oppdrag til håndverkere som over natten opplever å stå uten oppdrag. Kultur og idrett skal også stimuleres.

De neste som vil bli utfordret er kommunene. Forventningene om lokale krisepakker er økende. Forsering av vedlikehold er ett av tiltakene NHO vil utfordre Asker og Bærum på. Så er det selvsagt et paradoks at flere innen bygg- og anleggsbransjen allerede har varslet kommunene om at de vil slite med å holde fremdriften på prosjektene.

Et annet område er å holde trykket oppe på byggesaker. Politisk er det unntakstilstand, og planutvalgene vil neppe ha møter før etter påske. Desto viktigere er det at kommunene jobber med å få unna saker som kan behandles administrativt.

Både formannskapene i Asker og Bærum møtes til videomøter til uken. Like selvfølgelig som at den medisinske kriseberedskapen og situasjonen for barn og unge står på dagsorden, er tiltak for å hjelpe lokalt næringsliv.

For nå teller hver dag.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.