Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Taktskifte i klimapolitikken

– Venstre har lang merittliste for å kjempe frem ulike miljøsaker, skriver fra venstre Elisabeth Holter-Schøyen, Hulda Tronstad og Solveig Schytz.

– Venstre har lang merittliste for å kjempe frem ulike miljøsaker, skriver fra venstre Elisabeth Holter-Schøyen, Hulda Tronstad og Solveig Schytz.

FOTO: PRIVAT

MDG og Hanne Lisa Matt leter febrilsk etter kritikk av Venstre. Det undrer oss.

Regjeringens nye klimaplan markerer et tydelig taktskifte i norsk klimapolitikk. Venstre har vært utålmodige etter å få den på plass. 

Vi i Venstre er enige med ett punkt i Matts innlegg i Budstikka 10. februar, der hun skriver at «utslippene går for sakte ned». Det er nettopp derfor Venstre og regjeringen nylig har lagt frem klimaplanen, og vi er svært glade for at planen vekker begeistring både i klima- og miljøorganisasjoner og i store deler av næringslivet.

I næringslivsopprop for økt CO2-avgift, skriver de:

«Vi støtter en økning av CO2-avgiften. Den vil gi grønn konkurransekraft på den billigste måten, for oss alle, og gi oss det taktskiftet både næringslivet og klimaet trenger.»

Venstre har som juniorpartner i en mindretallsregjering klart å legge frem en offensiv klimaplan – og vi er stolte av det. Vi har klart å få Høyre til å være med på vesentlige endringer som vil få stor betydning i årene som kommer. 

Og det er dette som både er demokrati og politikk på sitt beste: Gjennomslag og gode kompromisser. 

Venstre erkjenner at vi må samarbeide og danne flertall for å få gjennom politikken – vi stiller oss ikke på plenen utenfor Stortinget. Vi går inn i ringen og kjemper for klimapolitikken hver dag i regjering.

Venstre har lang merittliste for å kjempe frem ulike miljøsaker: 

Økonomiske fordeler for elbil fra 1995. I 1971 knesatte Venstre et forurenser-betaler-prinsipp. I 1989 la Venstre frem en plan om å halvere utslipp innen 2000. 

Like lenge har Venstre vært en kompromissløs forkjemper for et grønt skatteskifte: økte miljøavgifter samtidig som man gir lettelser i andre skatter. 

Venstre innførte ordningen Klimasats som gjør kommunene i stand til å gjøre mindre, men også viktige klimatiltak i egne kommuner.

At MDG bruker kreftene sine på å kritisere et parti som i over 50 år har kjempet for å ta vare på naturen, kutte utslipp og skape grønn omstilling, er underlig. 

Burde ikke kritikken heller gått mot MDGs egne foretrukne regjeringspartnere? Som Senterpartiet som går ut med knallhard skyts mot klimameldingen, har gjort seg til fossilbilens forkjemper og gitt uttrykk for at de ikke vil støtte Norges forpliktelser i Parisavtalen?

Vi har tro på at det er mulig å skape allianser i politikken som faktisk ønsker grønn omstilling og nyskapning. Venstre har en lang historie som forkjemper for banebrytende politikk innen miljø og klima, og vi har skjønt at man må bruke demokratiske virkemidler, skape allianser og gode realpolitiske kompromisser med partnere som det er mulig å snakke med. 

Vi er glade for at Høyre og KrF er med oss i å skape politikk som ser fremover og bidrar til å fremme offensiv og gjennomførbare klimatiltak. 

Vi vet vi har krefter i politikken som gjør alt de kan for å stoppe klimaplanen. Det vil være uheldig for Asker, Bærum, Norge og verden. Og ikke minst for alle de som kommer etter oss.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.