Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Takk til Bærum

Terroristen angrep ikke oss som moské, men han gikk til angrep på det norske demokratiet.

Vi har alle et ansvar for at slike hendelser som moskéangrepet ikke skjer igjen, skriver Atta Mohammed i Al-Noor Islamic Centre på Skui. 

Foto: Trine Jødal

Den 10. august, en fredelig, regnfull lørdag i det feriestille Bærum. «Angrep på moské». «Pistol». «Skyting». Det er ikke noen hverdagslig beskjed, noe man ikke tror på. Og spesielt i det stille og fredelige Bærum, der slikt ikke hender.

Fremdeles, så er det noe vi ikke tror på, det kan ikke være sant. Men realiteten begynner å gå opp for oss, da en ambulanse med blålys og sirener kjører forbi oss og har kurs mot moskeen. Ordet «krise» er det eneste vi har i hodet. Hvor mange er drept? Hvor mange er skadet?

Lettelsen er stor ettersom, det ikke er noen drepte og alvorlig skadde fysisk.

Lettelsen blir snudd til stor sorg, da det viser seg at en ung kvinne er blitt funnet drept, og at dette drapet har en sammenheng med terrorangrepet på moskeen. Da det i etterkant viser seg å være terroristens stesøster, så er tragedien fullbyrdet. 

Vi i Al-Noor Islamic Centre anser at det største offeret i denne saken er familien som har mistet to unge mennesker på to forskjellige måter. Og at de må leve med dette, og takle hverdagene som kommer. Det er en ufattelig tragedie, noe vi andre har vanskelig for å sette oss inn i. Mens de skal leve med det resten av sitt liv, de skal minnes det kjæreste man har som er blitt borte, og de skal være støtte for det kjæreste man har, selv om denne personen har gjort noe helt forferdelig.

Tragedier skaper samhold, og de rette verdiene kommer frem. Vi ønsker å rette en stor takk til Bærums befolkning, som ga oss en stor støtte. Med blomster, markeringer, e-post, kort etc.

Stor takk til norske myndigheter, som gjorde en stor innsats under, etter og som fremdeles gjør. Og en spesielt stor takk til statsråd Sanner, som har vist et stort personlig engasjement, og ordfører Lisbeth Hammer Krog og hennes stab, som har vært en stor støtte. Alt handler ikke om penger, men at noen viser at de bryr seg.

Det er utenforskap som skaper hat, avsky og til slutt slike hendelser som skjedde 10. august

Terroristen angrep ikke oss som moské, men han gikk til angrep på det norske demokratiet. Ideologien han forfekter, er motstander av demokratiske prinsipper. Og det er vanvittige konspirasjonsteorier som forfektes, og mennesker med lettpåvirkelige sinn som blir hjernevasket. Og de når et punkt, der de tror helt og fast på det som påstås. Og det er et sammensurium av antisemittisme, antifeminisme, rasisme, homofobi og islamofobi.

Vi har alle et ansvar for at slike hendelser ikke skjer igjen. Vi må bli mer åpne, rause. Se hverandre, akseptere hverandre, og ikke dømme hverandre. Inkludering er et kjerneord, uansett hvem det er. Det er utenforskap som skaper hat, avsky og til slutt slike hendelser som skjedde 10. august.

Al-Noor Islamic Centre har havnet i denne situasjonen ufrivillig, men vi ønsker å snu denne situasjonen til noe positivt. Vi ønsker å ta vårt samfunnsansvar, ved å være inkluderende og åpne og forsonende. Så våre dører står åpent for alle som ønsker å bli kjent med oss, eller lære av oss. Eller ønsker å lære oss noe.

Husk at det er mer som forener oss, enn det som skiller oss.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.