Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ta vare på Blakstad sykehus

– All erfaring tilsier at det fysiske miljøet betyr mye for tilfriskningen av psykisk uhelse, skriver innsenderen i striden om Blakstad sykehus.

– All erfaring tilsier at det fysiske miljøet betyr mye for tilfriskningen av psykisk uhelse, skriver innsenderen i striden om Blakstad sykehus.

Foto: KIM VAN DER LINDEN

Når profesjonene uttaler seg, bør man være oppmerksom. Når pasientene tar ordet, bør man virkelig lytte.

For det er ingen selvfølge at mennesker som får – eller har fått – behandling for sine psykiske lidelser eller problemer, velger å stå frem i offentligheten. Men i Budstikka 29. mars gjør et knippe modige mennesker nettopp det; de tar del i det offentlige ordskiftet, for å argumentere mot den pågående nedleggelsen av det psykiatriske behandlingstilbudet.

Budskapet deres kan ikke misforstås: La også fremtidige innleggelser skje i grønne omgivelser på Blakstad, fremfor i en betongblokk i Drammen sentrum.

Nedbyggingen av det psykiske helsevernet har lenge vært en nasjonal problemstilling. Det som er nytt, er at denne prosessen nå har gått så langt at våre helseforetak er i ferd med å selge landets psykiatriske sykehus til høystbydende. 

Begrunnelsen for disse salgene er at man trenger å frigjøre midler for å finansiere nybygg for somatikken. For Blakstads del handler dette om at sykehusets unike tomt nå skal selges til private utbyggere.

Selvfølgelig må Blakstads gamle bygninger rustes opp og tilpasses de krav som en moderne psykiatri fordrer. Men bør ikke dette være mulig å gjennomføre, da? Når ble det bestemt at sykehus som er i behov av oppussing, i stedet skal avvikles?

Fra å tilby behandling i historietunge bygninger, med en beliggenhet som kun kan karakteriseres som praktfull, tenker man å videreføre det psykiske helsevernet i en nybygget høyblokk i Drammen sentrum.

Ser ikke de ansvarlige politikerne at man gjennom et slikt tiltak i praksis erstatter et velutprøvd og virksomt behandlingstilbud med en antatt rimeligere løsning, som ingen vet om vil fungere?

– Beliggenheten til sykehuset er med på å tilføre unike kvaliteter, skriver Fred Heggen.

– Beliggenheten til sykehuset er med på å tilføre unike kvaliteter, skriver Fred Heggen.

Foto: NETTAVISEN

For det er viktig ikke å glemme at Blakstad sykehus representerer så mye mer enn hva en gammel, nedslitt bygningsmasse kan gi inntrykk av. Jeg tenker da først og fremst på den kunnskapen og tradisjonen som henter næring fra sykehusets historie, og som lever videre i stadig nye fagmiljøer.

Når det gjelder beliggenheten til sykehuset, er denne med på å tilføre unike kvaliteter til så vel behandlingen som rehabiliteringen av psykiatriske pasienter. All erfaring tilsier nemlig at det fysiske miljøet betyr mye for tilfriskningen av psykisk uhelse.

Jeg vil i den forbindelse understreke at det å ha en psykisk lidelse i de aller fleste tilfeller er noe annet enn å ha en somatisk sykdom. En alvorlig depresjon vil eksempelvis kunne ha større nytte av et behandlingstilbud i landlige, naturskjønne omgivelser, enn hva som vil være tilfelle for behandlingen av et lårhalsbrudd.

Vestre Viken har i dag muligheten til å videreføre og forbedre det psykiatriske tilbudet som gis på Blakstad sykehus. Forhåpentligvis tar de ansvarlige myndighetspersoner vare på denne muligheten og sørger for at så vel modernisering av nåværende bygninger som etablering av nødvendige nybygg, vil gjøre sykehuset i stand til å tilby en optimal, psykiatrisk behandling i årene som kommer.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.