Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Ta en ring og la den vandre

Ta den ring og la den vandre – og kanskje er det dette vi må gjøre mer av – la den samme ringen og de viktigste ressursene bli gjenbrukt flere ganger, skriver Asker Høyres Cecilie Lindgren (t.v.) og Lene Conradi.

FOTO: PRIVAT

Våre barn og unge skal vokse opp med optimisme og tro på en god fremtid, og det er heldigvis mye å glede seg over. Undersøkelser viser at nordmenn har sterkere klimahåp og mindre frykt enn andre, og at det å være miljøvennlig er en viktig del av norsk identitet.

Klimaundersøkelser i Oslo og Akershus 2019 viser tydelig at vi har endret adferd på alle klimarelevante områder. Mens befolkningsveksten i Oslo og Akershus har økt med 17 prosent fra 2007, har kollektivtransporten økt med 77 prosent. Tettheten av elbiler er høyst i verden. «Sammenlignet med basisåret 2007 er kommunens energibruk 23 prosent lavere i 2017, og utslippene av klimagasser redusert med 83 prosent» forteller Klimaplanen i Asker. Det var også et langt skritt i riktig retning da vår blågrønne Erna Solberg-regjering i april ga Oljefondet anledning til å investere tungt i fornybar energi utenfor Norge med opptil NOK 185 mrd. gitt konkurransedyktig avkastning. Dette vil gi ny fornybar kraft til millioner.

Noen ganger er det beste du kan gjøre å gå i ring

Det grønne skiftet handler om kunnskap, systematisk arbeid og å få flest mulig med laget for et felles mål.

Noen ganger er det beste du kan gjøre å gå i ring. I Asker kommune bygger vi fremtiden på FNs bærekraftsmål. Det innebærer å bruke våre felles ressurser på en best mulig måte som sikrer at vi både har bærekraft og verdiskaping på lang sikt. Asker skal kjennetegnes som en miljøvennlig og rettferdig kommune. Alle har rett til likeverdige tjenester og et mer miljøvennlig og bærekraftig lokalsamfunn, vi vil ha større grad av gjenvinning, gjenbruk og et større innslag av nettopp sirkulærøkonomi. I 2018 vedtok kommunestyret en ny helhetlig plan for klima og miljø. Etter forslag fra Høyre ble den tidligere klima- og energiplanen utvidet med en miljøstrategi for å invitere innbyggerne og næringslivet til dugnad sammen med kommunen. Planen har resultert i mål, delmål og tiltak, som de folkevalgte fikk en orientering om fremdriften på i juni. Viktig for oss er blant annet arbeidet med å redusere forsøpling på land og til vanns.

Vi er en kommune som har hatt en god økonomisk styring gjennom alle år med en solid økonomi. Det betyr at kommunen har stor innkjøpsmakt som gjør at vi kan prioritere miljøsertifiserte leverandører. Asker har meldt seg inn i stiftelsen Miljømerkings innkjøpsnettverk. Vi stiller også krav om utslippsfrie byggeplasser. Med et budsjett på omkring 7 milliarder vil det gi en reell påvirkning for rammebetingelsene for næringsliv og leverandører.

Sist helgs Ombruksfestival er et resultat av plan og tiltak, og vi vet at innbyggerne har et stort ønske om å bidra til en grønnere utvikling. Frivilligheten, innbyggerne og kommunen har tradisjoner for å spille sammen i Asker, og det mener vi vil kjennetegne fremtidens kommune. For å nå våre felles mål om et nullutslippssamfunn i 2030 og mål innen miljø og folkehelse blir dette spesielt viktig. Ta den ring og la den vandre – og kanskje er det dette vi må gjøre mer av – la den samme ringen og de viktigste ressursene bli gjenbrukt flere ganger.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.