Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sykling en menneskerett?

Vi må legge bedre til rette for at flere kan sykle, skriver Marianne Rieber-Mohn i Bærum Ap.

Foto: KNUT BJERKE

Ikke alle kan sykle, men mange kan sykle litt. Særlig nå om sommeren er det fint å sykle. Sykling skal være trygt, raskt og attraktivt. Det kan erstatte bil på kortere turer. Derfor vil vi prioritere trygge sykkelveier frem til lokalsentre og kollektivknutepunkt.

Arne Bjonviken harselerer i Budstikka 29. juli over at eldre ikke kan bruke elsparkesykkel på vinteren når de skal handle. Hvem kan være uenig i det? 

Hans konklusjon om at vi bare kan fortsette å kjøre bil er jeg uenig i. Klimautfordringene krever at vi legger om transportmønsteret i en mer bærekraftig retning. Vi må komme bort fra at folk velger bil også på de korteste turene. Bilen er nyttig på mange ulike gjøremål, men turer på 3–5 km er fine på sykkel. Vi må legge forholdene til rette for at folk kan gjøre smartere valg.

Vi må bygge flere sykkelveier og særlig til lokale tettsteder og kollektivknutepunkt for å erstatte småkjøring. Vi må ha flere sammenhengende sykkelveier for transportsyklisten. Og sykkelparkeringer på knutepunktene. Vi må gjøre selve sykkelopplevelsen tryggere ved god merking, male sykkelfelt røde for å gjøre de mer synlige og varsle om farlige krysninger mellom sykler. Lyskryss kan utstyres med prioritering slik at syklistene får et lite forsprang når det blir grønt lys.

I Bærum kommer 80 prosent av klimautslippene fra veitrafikk. Det meste av dette er fritidsreiser.

Kollektivtilbudet inn til Oslo fungerer stort sett greit. Tilbudet på tvers av Bærum er for dårlig og bør styrkes. Det er også viktig å få etablert en kollektivsone i hele Bærum, slik at passasjerene slipper å betale for flere soner. Særlig unge mennesker som reiser mye kollektivt ønsker lavere priser på lokale reiser.

Arbeiderpartiet vil redusere klimautslippene fra veitrafikken. Vi må gjøre det attraktivt å velge andre transportformer enn bilen. Bedre kollektivtilbud på tvers av kommunen, en sone i hele Bærum og trygge og gode sykkelveier vil gjøre at flere velger andre alternativer enn bilen på de daglige gjøremål.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.