Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sykehjem på Fornebu – tenk nytt

– Når Bærum kommune har bygget flotte Carpe Diem for demente pasienter, bør vi kunne forvente at et like fullverdig tilbud for ikke-demente etableres på Fornebu, skriver innsenderen.

– Når Bærum kommune har bygget flotte Carpe Diem for demente pasienter, bør vi kunne forvente at et like fullverdig tilbud for ikke-demente etableres på Fornebu, skriver innsenderen.

Foto: Knut Bjerke

I Bærum er vi svært heldige som har fått Carpe Diem for pasienter i en tidlig demensfase. Det er blitt et flott sted til glede for så vel beboere som pårørende.

Det vi imidlertid ikke har – er egne avdelinger på sykehjem for beboere som ikke er demente, men som likevel må bo på et sykehjem.

Denne pasientgruppen må bo på sykehjem på grunn av uførhet, som for eksempel kan skyldes fysiske funksjonshemninger som lammelser etter slag eller lignende.

Som regel blir de plassert sammen med demente beboere, fordi sykehjemmene ikke har egne avdelinger for denne pasientgruppen. Å være mentalt oppgående, men likevel å bo sammen med demente pasienter, kan føre til et liv i kjedsommelighet, frustrasjon og til slutt – likegyldighet og apati.

I disse dager bygges det et stort og sikkert flott sykehjem på Fornebu. Der bør det kunne bygges en egen avdeling for denne pasientgruppen, men det må skje raskt før bygget blir ferdig inndelt i avdelinger.

Jeg mener det bør etableres en brukergruppe, som kan komme med innspill på hvordan avdelingen bør tegnes av arkitektene.

Selv om jeg hverken snakker for meg selv eller min syke mor, tillater jeg meg å komme med noen innspill.

En slik avdeling bør innredes mest mulig som et hjem, med minst mulig institusjonspreg. Det høres ut som en selvfølge, men er dessverre ikke det.

Interiøret bør brukergruppen selv få være med å bestemme hvordan skal se ut og funksjonere. Tilbud som foredrag, bridge, sjakk, et utvalg av aviser og lignende hører med i en hverdag for oss alle, også for denne brukergruppen.

Et kjøkken hvor beboerne selv eller de pårørende kan lage mat bør være en selvfølge. Mange har pårørende, som sikkert gjerne vil bistå med handleturer til Fornebu S, turer på Storøya, i Nansenparken og så videre. Lengre turer i Norge og gjerne til utlandet bør også kunne være en del av tilbudet.

Når Bærum kommune har bygget flotte Carpe Diem for demente pasienter, bør vi kunne forvente at et like fullverdig tilbud for ikke-demente etableres på Fornebu. Området er spesielt godt egnet, ikke minst fordi det er flatt og lyst og med nærhet til både natur og shopping.

Jeg har sendt en e-post til relevante politikere i hovedutvalg for bistand og omsorg i Bærum, og håper mitt forslag vil bli fulgt opp i nærmeste fremtid slik at det kan bli en realitet på Fornebu.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.