Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Svømmeopplæring ut på anbud

– Kommunen vil kunne miste kvalitetssikring av lovpålagt svømmeundervisning, skriver innsenderne.

– Kommunen vil kunne miste kvalitetssikring av lovpålagt svømmeundervisning, skriver innsenderne.

Foto: TRINE JØDAL

Svømmeferdighetene til barn og unge er for dårlige, noe som reflekteres i drukningstallene. Bærums-elever er dessverre ikke unntatt.

Det satses stort på svømmeopplæring nasjonalt. Utdanningsdirektoratet har fastsatt kompetansemål innen svømme- og livredningsopplæring, og det er skoleeier som er ansvarlig for organiseringen og gjennomføringen.

Bærum kommune vurderer nå å legge svømmeopplæringen ut på anbud. Kommunen ønsker billigere arbeidskraft. 

Dette mener vi er feil vei å gå. Mulige respondenter kan komme til å mangle den faglige og pedagogiske utdanningen som er nødvendig for å løse det kritiske oppdraget det er å sørge for at kommunens sønner og døtre ikke blir en del av drukningsstatistikken. 

Dersom dette skjer, er det en regelrett fallitterklæring. Kommunen vil dessuten kunne miste kvalitetssikring av lovpålagt svømmeundervisning. 

Ville vi akseptert at noe lignende skjedde innenfor matematikk- eller engelskfaget? Det er verdt å minne om at svømming er et obligatorisk fag, sågar det eneste der mangel på kunnskap og ferdigheter kan føre til død.

Ville vi akseptert at noe lignende skjedde innenfor matematikk- eller engelskfaget?

For skoleåret 2020/21 ble det innført obligatorisk svømmeundervisning for 2. trinn. Målet var å styrke svømmeundervisningen. Men Bærum gjorde det motsatte, de tok fire timer fra 3. trinn. 18 timer ble til 14, og de fire timene som ble frarøvet, ble gitt til 2. trinn. 

Bærum følger direktivene fra nasjonale myndigheter på papiret, men svekker elevenes mulighet til å nå målet om å bli svømmedyktige.

Oppskriften er enkel, men ikke fri for bølger: Skal elever lære seg å svømme, må tre ingredienser være til stede: 1. Hallkapasitet. 2. Nok antall timer. 3. Gode lærere.

Punkt 1: Hurra! Vi har en splitter ny svømmehall på Rud. Hallen er bygget for å være en undervisningshall, så her har vi alle muligheter til virkelig å gi Bærums-elever viktig og livreddende undervisning.

Punkt 2: Det estimerte timetallet for å bli svømmedyktig, er ifølge Norges Svømmeforbund 40 timer. Bærum har 18 timer innen utgangen av 3. trinn. Rett og slett for dårlig. Gapet er for stort.

Punkt 3: Opplæringsloven er klar. Pedagoger skal lede undervisningen. Det er en grunn til at lærerutdannelsen er utvidet til en femårig universitetsutdannelse.

Vi trenger en ny modell for en helhetlig svømmeopplæring i Bærumsskolen. Det koster penger og må koste penger. Det er naturlig å gjøre dette nå når Bærum kommune har investert i en ny stor svømmehall. 

Vi må derfor ha flere lærerstillinger og en egen svømmekoordinator. Det er også verdt å minne om at elevtallet som skal ha svømming, har økt med 50 prosent det siste året, da også 2. trinn har lovpålagt svømmeundervisning.

I en optimal verden hadde kommunen tatt hensyn til ovennevnte argumenter og styrket svømmeopplæringen. 

Ingen kan få alt de peker på, men i det minste burde vi kunne kreve at kommunestyret ikke svekker tilbudet ytterligere ved å sette ut denne viktige funksjonen på anbud. Til det er både den og barna som mottar opplæringen altfor viktig.

Nå har Bærum kommune en gyllen mulighet til å få et helhetlig og godt undervisningstilbud i svømming, selvberging og livredning som de selv har eierskap og kontroll over. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.