Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Svømmeåret som forsvant

– De som har barn i småskolealder i både her i Asker og andre steder, har kjent på savnet av å kunne dra til svømmeanleggene i Holmen, Risenga (bildet) og Røykenbadet, skriver innsenderne.

– De som har barn i småskolealder i både her i Asker og andre steder, har kjent på savnet av å kunne dra til svømmeanleggene i Holmen, Risenga (bildet) og Røykenbadet, skriver innsenderne.

Foto: TOM MAGNE ARMANN

Høsten 2020 fikk alle 2.-klassinger i Askerskolen gratis adgang til alle kommunale badeanlegg skoleåret 2020–2021. 

Dette var en ordning som ble opprettet for noen år tilbake i gamle Asker kommune og som ble videreført i den nye kommunen etter sammenslåingen i 2020.

Kommunestyret mente at vanntilvenning og mengdetrening i tidlig alder er helt grunnleggende for at barn skal kunne lære seg å svømme. Tilbudet skulle gjelder fra 1. september og til siste skoledag i skoleåret, fredag 18. juni.

Dessverre tok covid-19-pandemien bort denne muligheten fra andreklassingene inntil svømmeanleggene nylig åpnet igjen. 

Fra et voksensynspunkt er det kanskje ikke lang tid. Men for aktive andreklassinger som trives med svømming, vannlek og moro, er en måned for et helt år å regne. De som har barn i småskolealder i både her i Asker og andre steder, har kjent på savnet av å kunne dra til svømmeanleggene i Holmen, Risenga og Røykenbadet.

Covid-19 har fratatt mange muligheter til mye. Det lar seg ikke gjøre å rette opp alt. 

Men hvis vi kan gjøre noe, så bør barnas behov komme først, og behovet for gode svømmeferdigheter må ha prioritet. Slike ferdigheter redder liv, skaper selvtillit og trivsel. 

For å redde stumpene av et svømmeår som gikk dukken på grunn av pandemien, foreslo Asker Frp i formannskapet å forlenge ordningen for de andreklassingene som i august kommer tilbake som tredjeklassinger, til å gjelde frem til og med høstferien. 

Kostnaden for dette er ikke avskrekkende, i hvert fall ikke sammenlignet med hva utrygghet i vann kan føre til på sikt. 

Vi har også sett at det er kommet inn over 300 underskrifter via MinSak.no om gratis adgang til svømmehall i skoleåret 2021/2022, og vi støtter vurderingene som er gjort i dette forslaget til fulle. 

Vi kan ikke være bekjent av å ikke gi skolebarn et skikkelig svømmetilbud. Prisen vi betaler for dette er faktisk verdt det.

Vi er for øvrig glade for at kommunedirektøren foreslår å forlenge tjenestekjøpsavtalen med Asker svømmeklubb, på gjeldende økonomiske betingelser, om svømmeopplæring for 2.-klassinger med ett år, ut skoleåret 2021/2022, i påvente av endelige avklaringer og beslutning om organisering av badene i Asker kommune. 

Men det hjelper lite for de barna som fikk svømmeåret revet bort på grunn av pandemien. Vi forutsetter at det kjapt produseres en sak til utvalg for medborgerskap om hvordan tilbudet til disse kan ivaretas etter ferien og når et nytt skoleår starter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.