Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Svikt i pasientvarslingssystemer

BEROLIGER: – Det er selvfølgelig noe som ikke skal skje, men medfører det i realiteten noen fare for liv og helse? Svaret på dette er utvilsomt nei, skriver hovedutvalgsleder Torbjørn Espelien (Frp) i Bærum kommune.

Budstikka hadde en reportasje om pasientvarslingssystemer og telefoner som sviktet 10. april 2019.

Det er helt riktig at vi har hatt Telefoner settes ut av drift – bjeller og skjeer i glass erstatter alarmer på sykehjem på sykehjemmene, på skolene og på rådhuset flere ganger den siste tiden.

Det er selvfølgelig noe som ikke skal skje, men medfører det i realiteten noen fare for liv og helse?

Svaret på dette er utvilsomt nei, men det skaper en noe mer krevende arbeidsdag for ansatte og noen mindre utfordringer for beboere og pårørende.

LES OGSÅ: Trygghets- og sikkerhetsalarmer satt ut av drift på sykehjem

Uansett om man er hjemme, på en institusjon eller på jobb er det utrolig frustrerende når det er problemer med nettverket, men så lenge man har minst en backupløsning, er det ikke fare for liv og helse.

Når trådløst nett svikter på sykehjemmene og backupløsningen slår inn, så går varsling til et display og ikke direkte til hver enkelt ansatt slik det gjør når nettløsningen fungerer. Det betyr at uten nett så blir arbeidet noe mer tungvint for den enkelte pleier.

Selv om backupløsningen er noe mer tungvin, så er det likevel en stor forbedring for pasientenes trygghet og sikkerhet i forhold til den tiden man ikke hadde noen slik løsning tilgjengelig. Flere hendelser hvor nettet har falt ut den siste tiden, viser at denne backupløsningen fungerer godt, og vi har dermed motvillig fått en god gjennomgang av pasientsikkerheten, som gledelig nok ser ut til å fungere helt utmerket.

Det har blitt avdekket utfordringer med informasjonsflyten til brukere, pårørende og ansatte når nettverket svikter. Det er en viktig erfaring fordi god flyt gjør at vi unngår frustrasjon og irritasjon.

Den enkelte institusjon har taklet dette på forskjellig vis, noe som har skapt en del utfordringer. Dette trekker kommunen erfaring av, og nye rutiner vil bli utarbeidet for å løse dette for fremtiden.

Nå som flere og flere funksjoner blir digitalisert og avhengigheten av nettverket øker, så må også dette bli mer robust enn det er i dag. Nedetid i det omfanget vi har opplevd, er ikke akseptabelt.

Det er dermed viktig at man arbeider videre med å sikre oppetiden for alle nettverk i samfunnet, men også sikre gode og trygge backupløsninger som man har gjort på sykehjemmene og omsorgsboligene i Bærum kommune.

Det blir også fremhevet at man bruker bjeller og skjer i glass som erstatning for alarmer. Dette er bare en ekstra sikring og trygghet for beboerne som de kan benytte sammen med backupløsningen.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det er som å ringe med en bjelle for å bli ekspedert i en butikk. Ingen av oss har problemer med det, og det er en vesentlig raskere og enklere løsning enn å ringe til butikken for å bli ekspedert.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.