Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

SV villeder om private barnehager

Stine Høivik og Linda Bergwitz i Bærum SV tar i et debattinnlegg i Budstikka til orde for å øke andelen kommunale barnehager i Bærum. For å rettferdiggjøre standpunktet sprer de feilaktig informasjon om arbeidsvilkårene i private barnehager. I innlegget hevder de at «i mange kommersielle barnehager får ikke de ansatte riktig lønn og pensjon.»

Faktum er at minst 95 prosent av alle ansatte i private barnehager – og 100 prosent i de mellomstore og store konsernene – er omfattet av tariffavtaler som er fremforhandlet og anbefalt av de ansattes organisasjoner. PBL-tariffen fra hovedoppgjøret 2018 gir litt høyere minstelønnssatser enn KS-tariffen for 23 av 24 eksempelansatte. Pensjonsytelsene i PBL-tariffen (som omfatter syv av ti ansatte i private barnehager) er fullt ut konkurransedyktige med ytelsene for offentlig ansatte.

Det finnes ikke forskning som viser at kvaliteten i kommunale barnehager er høyere enn i private barnehager. Alle foreldreundersøkelser publisert de siste ti årene viser derimot at foreldre til barn i private barnehager er litt mer fornøyde med tilbudet enn foreldre til barn i kommunale barnehager.

Og når det gjelder bemanning og pedagogtetthet, gjelder akkurat de samme normer for alle barnehager, uansett eierform.

Det finnes ikke forskning som viser at kvaliteten i kommunale barnehager er høyere

De nyeste tilgjengelige tallene for Bærum viser forresten at det per 15. desember i fjor var 13,2 barn per pedagog i private barnehager, mot 13,6 i kommunale barnehager. Bemanningstettheten var tilnærmet lik – 5,9 barn per voksen i private, mot 5,8 barn per voksen i kommunale barnehager i Bærum.

I rapporten «Forskjellen på hvor mye private og kommunale barnehageplasser koster det offentlige» har Agenda Kaupang analysert hvor mye henholdsvis kommunale og private barnehageplasser koster det offentlige. Konklusjonen lyder: «Samlet sett viser beregningene at det offentlige har spart rundt 2,3 milliarder hvert år ved å benytte private barnehager i stedet for kun kommunale.»

Når SV tar til orde for å redusere den private andelen i barnehagesektoren, er det med andre ord et ideologisk standpunkt – som hverken kan begrunnes med bedre vilkår for ansatte, mer velferd for skattepengene eller bedre tjenester for barna og familiene deres.

Les SVs tilsvar: Misforståelse fra PBL

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.